Med under en uke igjen til julaften er det fremdeles mange som ikke har noen å feire høytiden med. Det vil Nordre Lindeberg gård gjøre noe med. Nå inviterer de til julaften på besøksgården deres.

– Vi ønsker ikke at noen skal være alene i julen, sier Ylva Nordbø (23) som holder i arrangementet.

Dette er første gang de inviterer til gratis julefeiring. Ylva håper dette blir en fast tradisjon på gården.

– Vi har planlagt en god del allerede, og snakket om hvordan vi skal gjennomføre det. Men jeg håper det blir hyggelig for alle uansett om det går som planlagt eller ikke.

– En del er redde

Foreløpig har sju personer meldt seg på. Det er plass til 20 personer rundt bordet. Den yngste av de påmeldte er 31 år. En annen påmeldt har med seg moren sin som følge.

– Vi har merket at en del er redde for at ingen andre har meldt seg på. Men det er ikke noe å være redd for, sier Ylva.

Seks personer kommer også fra Ylvas familie. Moren hennes har ansvaret for middagen, som blir ribbe fra egenslaktet gris på gården.

Alkoholfri jul

Ylva ønsker å vise at man kan feire jul uten alkohol. Derfor er det alkoholforbud på gården denne kvelden.

– Vi gjør det for at folk ikke skal trenge å ha med seg noe, men også fordi vi ønsker å fremme en alkoholfri jul. Det er litt kultur for at man skal drikke i sosiale sammenhenger. Vi ønsker å fremme at det ikke er nødvendig i det hele tatt.

Siden alkoholen legges på hylla på gården kan det kanskje heller friste med litt melk?

Julefeiringen starter nemlig med kveldsstell og melking av kyrne. Etter «godnatt-runden» til alle dyrene, serveres middagen mens det er fyr i peisen.