– Jeg synes sivil ulydighet er greit innenfor visse rammer, sier investoren til Dagens Næringsliv.

I forrige uke blokkerte Extinction Rebellion veikryss og trafikk i Oslo, tok seg inn i resepsjonen til Olje- og energidepartementet og hengte opp et banner fra taket på hovedkontoret til Equinor. Til sammen ble 174 personer arrestert og bøtelagt for totalt 2,1 millioner kroner.

Les også

Jeg satte meg i et veikryss og nektet å flytte på meg

Carsten Hjelde, som investerer utelukkende ut ifra FNs bærekraftmål, har donert en halv million kroner for å dekke bøtene. Han sier han mener det er prinsipielt feil å bøtelegge engasjerte mennesker.

– De ønsker å skape en diskusjon rundt at vi i Norge neglisjerer klimaendringene. Jeg mener det er uproporsjonal bruk av makt. Dette er ikkevoldelige symbolaksjoner og det mener jeg er helt innenfor i en demokratisk debatt, sier han til DN.

Torleif Torgersen, som er talsperson for Extinction Rebellion, sier de har fått donasjoner på over 1,1 millioner kroner til bøter og reiseutgifter.

– Vi er selvfølgelig veldig glade for å få en slik støtte. Alle som er med er klar over bøtenivået og går inn i dette vel vitende om størrelsen på bøtene og er forberedt på å betale dette privat, sier han.