– Jeg startet planleggingsprosessen i januar, sier Milena Herrera (19).

Ved siden av henne står det lekre sjalusiskapet i eik. I godt over én måned har hun jobbet med å ferdigstille svenneprøven sin.

– Det var litt vanskelig å få Sven med på forskjellige ideer, ler hun.

Herrera er den niende lærlingen hos Sven Eckhoff Håndverkinteriør på Grünerløkka. Hun forteller at læremesteren synes hun hadde litt vel ambisiøse planer. Men nå nærmer hun seg omsider mållinjen.

Ny millionavtale

Det har vært liv i verkstedet på Grünerløkka siden 1936. De siste 29 årene har snekkermestrer Eckhoff eid og drevet stedet.

– Jeg liker veldig godt å kunne være med på å skape noe nytt, forteller Eckhoff.

Derfor passer kommunens nye satsing særs godt. Nå blir snekkerverkstedet en del av en ny millionavtale. Målet er at man skal i større grad fremover restaurere kommunens slitte kontormøbler – fremfor å kjøpe nytt.

Avtalen for redesign og reparasjon av møbler og inventar har en årlig estimert verdi på 7-10 millioner kroner. Totalt er rammeavtalen gyldig inntil en maksimal verdi på 80 millioner kroner.

– Det er store mengder møbler som ender opp som søppel fordi det er enklere å kjøpe nytt enn å reparere. Det her må vi gjøre noe med, derfor er vi i gang med å lage avtaler med småbedrifter som kan reparere og redesigne ødelagte eller umoderne møbler framfor at de skal bli søppel, sier Einar Wilhelmsen (MDG), finansbyråd i Oslo kommune.

Milena, som jobber fem dager i uken hos Eckhoff, vil også få prøvd seg. Hun liker godt å skape nytt liv av gammelt skrot.

– Jeg har både vært på restaurering, og laget noe helt nytt. Jeg gjør mye forskjellig og det er veldig gøy, forteller hun.

Milena forteller at miljø og bærekraft var i fokus også på skolen, hvor de gjorde mye redesign og var nøye med å ikke bruke unødvendig materiale.

Skal skape flere lærlingeplasser

Beregninger gjennomført av gjenbruksselskapet GoGood viser at norske offentlige virksomheter kaster årlig over 7.000 tonn fullt brukbare kontormøbler. Én av fire kontormøbler som kastes i helt brukbar stand, og kunne med enkle grep være brukt om igjen, viser undersøkelsen.

Wilhelmsen forteller at de i denne anskaffelsen har vektlagt leverandører med lærlingeplasser og arbeidsinkludering.

– Dette er viktig for å sikre at vi har den kompetansen vi trenger i en sirkulær økonomi, tilgang på reparatører i fremtiden og for at mennesker med ulike utfordringer har mulighet til å delta i ordinært arbeidsliv, sier han.

Eckhoff er fornøyd med å være en del av prosjektet, og forteller at veien kommunen går både er viktig og nødvendig. Allerede har de trukket om noen slitte kontorstoler fra kommunen. Og flere oppdrag skal det bli.

– Jeg ser i containere at det ligger helt brukbare ting i der. Ting har blitt billigere og billigere de siste 50 årene, så for mange er det lettere å kjøpe noe nytt enn å reparere det man allerede har, forteller 63-åringen.

– Det er skikkelig stor stas at vi har inngått avtaler med hele 12 mindre bedrifter og enkeltmannsforetak som skal hindre at kommunens brukbare møbler blir søppel, forteller Wilhelmsen.

Avtalen er inngått med leverandører som leverer tjenester innen redesign, møbeltapetsering og møbelsnekring.

– Dette er bra for miljøet, god bruk av skattebetalernes penger og bra for lommeboka. Vi er med på å skape et marked for arbeidsplasser som vi må ha i en sirkulær fremtid.

Wilhelmsen understreker at det må være enkelt å velge miljøvennlig, og at han er stolt av at Oslo kommune skal etterspørre redesign og reparasjon i praksis.

Disse har Oslo kommune inngått en avtale med:

Circular Ways Design AS

Modimake

Møbelsnekkerne AS

Møbeltapetserer Braathen AS

Møbeltapetserer Marlene Røsholt

Møbelverkstedet produksjon AS

NSW Arkitektur AS

Oslo Snekkerverksted AS

RE:Inventar AS

Rinato AS

Sven Eckhoff Håndverkinteriør

Østlie Møbelservice AS

LES OGSÅ: