Bydelspolitikere i bydel Gamle Oslo har nå gått sammen for å gjøre skolehverdagen til barna bedre.

Avisa Oslo møter nestleder i Bydelsutvalget, Agnes Nærland Viljugrein (Ap), i en tom skolegård på Vahl skole.

– Det er en bydel med store levekårsutfordringer. Det er mange barn som vokser opp i fattigdom. Vi har lyst til å gjøre en forskjell for barna som går her.

Derfor har bydelsutvalget nå vedtatt å bruke 1,5 millioner kroner for å innføre skolemat.

– Hvis vi ser at 1,5 millioner bare holder til ett sted, så er det Vahl skole som står øverst på listen. Men vi vil helst få skolemat-ordning både på Vahl og Tøyen skole. Vi tror det skal rekke, sier hun.

Ap-politikeren sier bydelsutvalget har blitt inspirert av Sagene, der barneskoleelever har fått skolemat i en lengre periode.

– Tilskuddet går direkte til skolene, og de bestemmer om de skal lage maten selv, eller om de skal bestille mat. Vi tror det er best å ikke blande seg for mye i hvordan skolene skal styre dette, sier Viljugrein.

Gladnyhet for trebarnsmoren

Amira Zantouti (36) bor i bydelen og har tre barn. De to eldste går på Vahl skole, mens den yngste begynner på samme skole høsten 2023. Hun er lykkelig når Ap-politikeren bringer nyheten.

– Vi er mange foreldre som er glad og takknemlige for dette, og at de prioriterer Vahl skole. Gratis skolemat i løpet av skoletiden blir et fantastisk tilbud til barn og unge på Grønland, sier hun.

Hun stoler på at ledelsen på skolen finner en god måte å gjennomføre dette på.

– Vi foreldre ønsker for eksempel vegetarmat, eller fisk. Men det viktigste er at det skal være varm mat, som er tilgjengelig for barna.

Hva ønsker barna?

Amira Zantouti sier at hun barna hennes liker alt.

– Jeg er heldig mor. De spiser alt, sier hun.

Badis Bedhiafi (8) er glad for at det endelig blir skolemat.

– Jeg gleder meg. Jeg ønsker tomatsuppe, risgrøt eller fiskeburger. Også ostesmørbrød er godt, sier han.

Storebror, Elyes Bedhiafi (9), synes det er veldig spennende og gøy at skolen nå skal tilby mat. Han ønsker seg både taco, kebab og hamburger.

Men mamma tviler på at ønskene hans blir oppfylt.

– Man skal ha sunn mat på skolen, sier hun til sønnen, og ler sammen med sønnen.


Utfordrer byrådet

I år ble det kjent at byrådet i Oslo foreslår at det fra neste år blir et gratis, kjøttfritt skolemåltid for alle elever ved videregående skoler i Oslo. Helsebyråd Robert Steen (Ap) sier også at fra høsten 2023 innføres gratis skolemat på ungdomstrinnet.

– Vi skulle opprinnelig startet opp i fjor, men koronasituasjonen har gjort at oppstarten ble forsinket, skriver Steen i en e-post til Avisa Oslo.

Han påpeker at skolene i Oslo er svært ulike med hensyn til fasiliteter.

– Det legges opp til en organisering som innebærer at hver skole får stor frihet til å organisere skolemattilbudet ut fra lokale forhold. Vi gjør nå en kunnskapsinnhenting gjennom prøveprosjekter på utvalgte skoler, for at tilbudet skal bli best mulig når vi skal innføre skolemat gradvis i alle skolene, skriver Steen til Avisa Oslo.

Agnes Nærland Viljugrein (Ap) er utålmodig, og ønsker at også barneskolen etter hvert skal bli prioritert.

– Det er veldig mange barn og unge som har veldig godt av skolemat. Nå legger vi pengene på bordet, nå håper vi også at byrådet etter hvert utvider skolemat-satsingen, sier hun til Avisa Oslo.

Helsebyråd Steen roser bydelen for å gå foran med gratis skolemat ved Vahl skole.

– Oslo er en by med stor sosial ulikhet. Flere skoler i Oslo tilbyr allerede skolemat på eget initiativ. Et sunt og godt måltid på skolen, kan bidra til bedre læring og bedre helse for mange barn, skriver Steen til Avisa Oslo.

LES OGSÅ: