Ekstremværet som har herjet på Vestlandet og i Midt-Norge de siste dagene har ikke truffet Østlandet med all sin kraft, men torsdag kveld kunne det nesten føles som om «Gyda» så vidt svingte innom hovedstaden.

Ikke rekord på Blindern

Natt til fredag ble det målt vindkast opp til 19,9 meter i sekundet, og de som beveget seg utendørs torsdag kveld og gjennom natten kunne kjenne at temperaturen hadde steget markant sammenlignet med dagene før.

Ved 22-tiden torsdag ble det målt 12,1 grader på Meteorologisk institutts værstasjon på Blindern. Det var imidlertid ikke nok til å slå rekorden fra 5. januar 1973, da det ble målt 12,5 grader på den aktuelle stasjonen.

Høyeste temperatur siden 2007

Til tross for dette ble det satt rekorder flere steder i landet det siste døgnet. 20 stedet var det rekorder natt til fredag og natt til torsdag – også i Oslo.

– På stasjonen på Bjørnholt i Nordmarka ble det satt stasjonsrekord for januar i går. Der ble det målt 10 grader, men det skal sies at det er en stasjon som ble oppført i 2007, og man har derfor ikke historiske data så langt tilbake her, sier vakthavende meteorolog, Martin Granerød, til Avisa Oslo fredag morgen.

Han forteller at andre stasjoner i Oslo viste 11 blanke varmegrader natt til onsdag, men at målingen på Blindern var den høyeste.

– Årsaken til at vi får disse høye temperaturene nå er en fønvind som har sammenheng med ekstremværet Gyda. Det tar med seg fuktig vind som har tørket og treffes østafjells som en varm vind, forklarer han.

Kaldere i helgen

Fredag vil temperaturene fortsette å ligge høyt med rundt fem-sek plussgrader gjennom dagen og ettermiddag. Utover kvelden faller temperaturen til null og gjennom helgen vil temperaturene ligge rundt null, med en topp på rundt fire grader søndag kveld.