(Oslodebatten)

Oslo har hatt en betydelig vekst i bruktmotebransjen de siste fem årene. De fleste av oss som bor i byen elsker å kjøpe brukte klær, vel vitende om at karbonfotavtrykket vårt vil bli lavere. Vi liker Uff og Fretex, men vet vi hvor mye regjeringen får fra våre kjøp?

Er det virkelig billigere? Når det kommer til priser, er det ikke billig å kjøpe brukt. Det er fordi det er blitt ganske trendy, men også fordi norske myndigheter tar 25 prosent avgift for plagg som selges som brukt.

Det betyr at staten tar avgifter to ganger: Først når plagget selges nytt, og deretter når det selges i bruktbutikk.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Momsfritak vil ha en umiddelbar effekt

Jeg gikk litt rundt på Grünerløkka og fikk bekreftet at prisene på brukte klær er for høye. Bukser til 600 eller 700 kroner, eller t-skjorter for 300 til 400 kroner. Prisene er sammenlignbare med prisen på nye produkter, og derfor er det ingen overraskelse at mange fortsatt foretrekker å kjøpe nytt enn brukt.

Et momsfritak vil ha en umiddelbar effekt. En idé for å skifte mot en mer sirkulær økonomi innen denne industrien er at regjeringen kutter 25 prosent avgift. Da ville en brukt bukse som i dag koster 498 kroner, kostet forbrukeren 374 kroner. En enkel t-skjorte som koster 249 kroner hos Fretex ville bli 187 kroner. Disse reduksjonene er en betydelig forskjell, og vil trekke folk til dette markedet.

Etter min mening er insentiver avgjørende for at menneskelig atferd skal endre seg. Å gjøre bruktindustrien rimeligere vil endre folks handlemønster permanent.

LES OGSÅ: Satser på brukte merkeklær: – Har du respekt for plagget, så behandler du det ikke som søppel

Rask mote vs. brukt mote

Med dagens skattesystem, og med tanke på de lave prisene fast fashion tilbyr, foretrekker noen å kjøpe nye klær til lavere priser fremfor brukt. Jeg har selv opplevd dette dilemmaet. Tanken er ikke å konsumere mer, men å konsumere bedre.

Det er også verdt å nevne at en av de største forbrukerne av mote er studenter, en gruppe som vanligvis har et lavere budsjett. Ved å endre skatteloven for brukte produkter, kan studenter som hovedsakelig kjøper fast fashion skifte til brukt.

Les flere debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Single foreldre beveger seg på en stram line. Og det er mange av oss

Les også

Fullt brukbare møbler ligger klare til å bli knust

Les også

Norsk Narkotikapolitiforening besøkte sønnens skole. Jeg vil ikke anbefale arrangementet til andre foreldre

Les også

Jeg flyttet til det forhåndsdømte, utskjelte og neglisjerte stedet i Oslo