På Senterpartiets landsmøte ble det vedtatt å videreføre regjeringas ruspolitikk, som hvert år fører til overdoser og utenforskap. Dette er en farlig vei å gå, særlig for oss i Oslo.

Ett av de farligste vedtakene partiet fortsatt stiller seg bak er at bruk, besittelse, og kjøp av narkotika fortsatt skal være straffbart. Senterungdommens Marianne Rossevatn sa til NRK at vedtaket viser at: «Me tørr seie nei til høgresida si «rusromantisering.»

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Jeg mener det er ingenting som er tøft ved å la politiet kjeppjage og nakenvisitere ungdom, eller å sette de som trenger hjelp på glattcelle.

Regjeringas straffelinje hører til i fortiden

I flere tiår har Norge ført samme ruspolitikk, der de som driver med rus blir møtt med straff. Ved første øyekast gir det mening å straffe mennesker som driver med noe ulovlig. Problemet med ruspolitikken er at den ikke fører til at færre ruser seg, den hjelper ikke de som vil slutte med rus, og den ydmyker de som ber om hjelp.

Målet med ruspolitikken skal være at ingen skal slite med rus, eller dø av overdose. Senterpartiets landsmøtevedtak - regjeringas politikk - fører oss lenger unna dette målet.

Les også

«Jeg vil hjem», sa en rusavhengig mann og brast i gråt

Politikken Senterungdommen jubler for er farlig

Det er en politikk der ungdom som sliter i hverdagen og har sett på rus som sin eneste utvei, ikke kan be helsesykepleieren på skolen om hjelp. En politikk der man heller sender en politibil enn ambulanse ut i Oslos gater, der mennesker hver dag ruser seg. En politikk som lar mennesker falle ut av samfunnet, og tar flere hundre liv hvert eneste år.

Det er på tide å vise at ruspolitikken kan bedre. Ved å avkriminalisere narkotika, vil de som i dag er redde for å be om hjelp, endelig få den omsorgen de fortjener. Veien til en verdig ruspolitikk er heldigvis ikke for lang, men et sted må Arbeiderpartiet og Senterpartiet endre mening, og Senterungdommen må slutte å tro det er tøft å tråkke på de som sliter.

Politikken skal hjelpe de som trenger det, det gjør den dessverre ikke i dag – i hvert fall ikke i byen vår.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

I år kommer ramadan med en kraftig bismak

Les også

Vest i byen kan folk røyke cannabis i fred. På østkanten følger politiet med

Les også

Å få vite hvor farlige rusmidler er, demper ikke nysgjerrigheten

Les også

Hvorfor rant tårene? Jo, fordi Lena er meg som 15-åring