Gå til sidens hovedinnhold

– Ikke siden 2015 har vi hatt en kjøligere 17. mai enn det ser ut til å bli i år

Med restriksjoner og strenge regler hadde nok mange håpet å kunne møtes ute denne nasjonaldagen. Da bør du i så fall finne fram paraplyen og ei varm jakke, for sol og varmt vær kan du se langt etter.

– Det ser nok ut til at det blir en gråværsdag på 17. mai i Oslo i år. Dessverre.

Det nærmest unnskylder vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Per Egil Haga. Han har ikke mange gode nyheter å komme med hva gjelder nasjonaldagen, som i år er førstkommende mandag.

– Nedbørområdet kommer inn søndag kveld eller natt til mandag. Det setter nok sitt preg på mye av dagen. I tillegg blir det lavt skydekke, og temperaturene vil nok ligge rundt 12 grader, forteller Haga.

Meteorologen sier at det er muligheter for at skydekket letter litt i løpet av ettermiddagen. Men ikke mye.

– Det er likevel utrygt for regnskurer utover ettermiddagen og kvelden. Hvis skydekket letter kan det bli 13–14 grader, sier Haga.

– Hvor mye regn kommer det til å bli?

– Det ser ut til at det blir en del regn mye av dagen. Det er litt lokale variasjoner, så noen får nok litt mer enn andre, men samlet sett kan det fort komme 10–15 millimeter.

Meteorologen presiserer:

– Det kommer nok ikke til å regne så det spruter i bakken, men det blir jo en del nedbør, sier han.

Les også

Vinmonopolet satte årsrekord i går – slik var køene i Oslo sentrum i dag

Kaldeste på lang tid

Ikke siden 2015 har vi hatt en kjøligere 17. mai-feiring i Oslo enn det ser ut til å bli i år. Kanskje kan vi trøste oss med at vi ser ut til å være et stykke unna den kaldeste nasjonaldagen de siste tjue åra, som i 2008 da temperaturen ble målt til 7,8 grader.

– Hvis vi ser tilbake på de siste tjue åra, har vi hatt litt eller mye nedbør cirka halvparten av nasjonaldagene. Gjennomgående har vi derimot hatt høyere temperaturer enn i år, sier Haga.

Han forteller at på 6 av de tjue siste nasjonaldagene i Oslo, har temperaturen vært på tjue grader eller mer. I år blir altså ikke den sjuende.

– Men heller ikke i fjor var det særlig høye temperaturer. Da var det rundt fjorten grader, men så vidt litt regn i lufta, sier Haga.

Les også

– I år står jeg alene på kjøkkenet til min kollega og skal i gang med årets blikkfang

Et kaldt år

Nasjonaldagen er i år på en mandag. Er du en av dem som må tidlig opp etter en lang dag 17. mai, kan du i alle fall se fram til et litt lettere vær.

– Allerede fra tirsdag av ser det lettere ut, selv om det fortsatt er litt lavtrykkspreget. Det vil bli perioder med sol, men utrygt for en og annen regnskur også resten av uka. Temperaturen holder seg litt lavere, med en makstemperatur på rundt femten grader, sier Haga.

Det ordentlig fine været lar altså vente på seg. Meteorologen har det likevel i sikte.

– Når vi ser på uka som begynner den 24. mai og går mot månedsskiftet, ser det ut til at vi går mot et mer høytrykkspreget vær. Det vil si at det blir mer stabile forhold, og temperaturer som går opp mot tjue grader. Rett og slette et sommerlig vær, sier Haga.

Et sommerlig vær er nok etterlengtet for de fleste oslofolk. For meteorologen kan bekrefte at 2021 så langt har vært unormalt kaldt.

– Etter en ganske mild desember, kom omslaget på nyåret og det ble lave temperaturer. Så har det fulgt opp med å være kjølig store deler av våren også, sier Haga.

Haga forteller at om man ser på statistikken fra nyttår og fram til i dag, har temperaturen for Blindern ligget 1,1 grader lavere enn det som er normalt for denne tidsperioden.

Dette skyldes et uvanlig fenomen.

– Det har sammenheng med spesielle forhold i atmosfæren. Omtrent ved nyttårsskiftet skjedde det noe høyt oppe i stratosfæren. En virvel som normalt er sterk gjennom vinteren, brøyt helt sammen. Det førte til at det ble en høytrykkssituasjon over Grønland og nordområdene, som har sendt kjølig luftmasse nedover Skandinavia, forklarer Haga.

– Dette var jo nedslående informasjon. Jeg har hørt at en kjølig vinter og vår kan tyde på en god sommer. Stemmer det?

– Nei, det har vi nok ikke noe statistisk grunnlag for å påstå. Men man kan jo velge å tro at ulempene skal fordeles jevnt gjennom årene, avslutter meteorologen med et smil.

Les også

Tar Oslo sentrum hjem til folket på 17. mai med Avisa Oslo-trikken: – Ønsker å spre god stemning

Kommentarer til denne saken