Det beste med Oslo er at det er mulighetens by. Mange som bor her og flytter hit er på søken etter nye måter å leve på, nye muligheter å leve av. Oslo-politikere har også et ansvar for å legge til rette for det mangfoldige oslofolket.

Dette valget handler om min venninne Ayan, som har vokst opp i Oslo og studert økonomi og ledelse. Hun fikk en engasjementstilling - midlertidig stilling - i en av de store bankene i Norge gjennom Adecco. Hun gjorde en god jobb og ble senere tilbud en fast stilling i den samme banken.

Dette valget handler om Omar som bor på Tøyen, og som på grunn av helsemessige årsaker må oppholde seg i et varmere land på vinterhalvåret. På sommerhalvåret jobber han på et lager i Oslo, også gjennom Adecco.

Dette valget handler om Hassan, som er lei av at innvandrermødre blir sendt på arbeidstiltak etter arbeidstiltak som aldri tar slutt. Han er i gang med å starte en bedrift, som skal koble lengeværende arbeidsledige mødre med det lokale næringslivet. Under oppstarten av bedriften må han ta vakter gjennom et bemanningsbyrå, fordi han har sagt opp sin faste stilling i kommunen.

Folk lever heldigvis ulike liv

Bemanningsbedriftene ansetter folk med variert utdanning, kompetanse og hull i CVen. 40 prosent av dem kommer fra arbeidsledighet og 20 prosent av dem kommer fra skolebenken. Bemanningsbransjen gir 75 000 personer jobbmulighet, og er en viktig inngangsport til arbeidslivet for folk som Omar, Ayan og for Oslos mange studenter.

Dette er ekte mennesker med sjel og kropp som ikke passer inn i et A4-arbeidsliv. Nå vil Rødt og SV forby denne muligheten, mens Arbeiderpartiet vil stramme inn. Hvem er det som taper på det?

Svaret er opplagt: Det er Oslos minoritetsungdommer, som ikke har ressurssterke pappaer og mammaer med et stort nettverk som åpner dørene for dem. Med en slik politikk blir de fratatt muligheten til få vist hvor flinke de egentlig er etter mange avslag på de kommunale jobbene de har søkt på. Dette handler også om de mange menneskene uten formell utdanning, som er helt avhengig av de jobbmulighetene bemanningsbyåene skaper.

Folk lever heldigvis ulike liv, og det kan ikke sies ofte nok. Vi har ulike forutsetninger til å lykkes. Vi har ulike privilegier. Venstres syn er at vi må ha et fleksibelt og inkluderende arbeidsliv som både har plass til heltidsstillinger, deltidsstillinger og vikarstillinger.

I politikken må vi faktisk forsvare at disse menneskene skal få beholde jobbene sine og skal få vist seg i arbeidslivet. Hvis det er noen som må miste jobben, så må det først og fremst være de politikerne som ønsker å fjerne nødvendige arbeidsplasser for Oslos underkommuniserte arbeiderklasse. Ingen tar kampen for dem.

Oslo skal være en inkluderende by for alle. Ingen inkludering er viktigere enn å gi alle mulighet til å ha en jobb å leve av, og som passer til deres liv.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Folk med vanlig inntekt har også krav på et godt bomiljø

Les også

Mange flere kunder skal nok bli flådd

Les også

Den onde sirkelen i debatten om håndhilsing

Les også

Halve Oslo er single. De trenger plass til seg selv og sine eiendeler