– Gå på julebord, ikke avlys, var byrådslederens budskap da han gjestet Politisk kvarter mandag morgen.

Kommentaren kommer på et tidspunkt hvor smitten i samfunnet øker, samtidig som den nye omikron-varianten fra Sør-Afrika spres i Europa.

Cecilie Lyngby (FNB), leder for helse- og sosialutvalget i Oslo kommune, reagerer kraftig på Johansens julebord-uttalelse.

– Blir for dumt

– Byrådslederen oppfordrer til bruk av munnbind på kollektiv og taxi, mens han samtidig sier at vi kan gå på julebord. En helt absurd melding ut til oslofolk, sier hun til Avisa Oslo.

I forrige uke innførte byrådet i Oslo flere nye anbefalinger, blant annet råd om å bruke munnbind på kollektivtransport, på kjøpesentre og i butikker.

Lyngby mener mandagens uttalelse fra Johansen og rådene fra byrådet er motstridende.

– Vi skal ha på oss munnbind på bussen, gjerne da til julebordet, for deretter ta munnbind av og mingle tett i tett resten av kvelden? Dette blir for dumt, mener FNB-politikeren.

Saken fortsetter under bildet

Munnhoggeri om koronatiltak

Johansens julebordbudskap kom i en opphetet debatt mot Høyres Erlend Svardal Bø, som etterlyste flere nasjonale koronatiltak for å stanse smittespredningen.

– Vi er bekymret for at vi må ha mer inngripende tiltak hvis vi ikke griper inn nå, sa Svardal Bøe under debatten.

Forrige uke fyrte Stortingets leder av helse- og omsorgskomiteen, Tone Wilhelmsen Trøen (H), løs mot regjeringens pandemihåndtering. I et intervju med VG kalte Trøen regjeringen for fraværende og passiv, og mente mange nå savner Solberg-regjeringens helseminister, Bent Høie (H).

Johansen svarte med å kalle uttalelsene fra Høyre «ekstremt uansvarlige».

Fortsatte krangelen

Mandag fortsatte altså krangelen. Johansen mener Høyre «roper ut om unødvendige tiltak».

– Jeg tror det er veldig viktig å puste med magen og ikke få panikk. Vi vet uendelig mye mer nå enn da pandemien brøt ut.

Byrådslederen mener en ny nedstengning vil få dramatiske konsekvenser både for byen og for folket.

Regjeringen har kalt inn til pressekonferanse om koronasituasjonen tirsdag ettermiddag. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) bekrefter overfor TV 2 at det kommer nye tiltak, i tillegg til tiltakene som allerede er iverksatt på grunn av den nye koronavarianten omikron.

Forvirret over koronareglene? Dette gjelder i Oslo nå