– Når gradestokken kryper oppover, åpner Oslo av seg selv – om vi vil det eller ikke. Det er bedre at de som kan smittevern får hente tilbake permitterte og åpnet restauranter igjen innenfor forsvarlige rammer.

Det sier NHO i Viken og Oslos regiondirektør, Nina Solli, til Avisa Oslo.

Bakgrunnen for uttalelsen er at folk strømmet til Oslos parker i helga, mens smitteverntiltak fortsatt hindrer restauranter og utesteder i å ha uteservering.

– Begrunnelsen for å stengt dreide seg blant annet om at man fryktet økt mobilitet og trengsel på kollektivtransporten. Nå ser vi at mobiliteten øker uansett. Da faller kanskje det viktigste argumentet, sier Solli.

Hun er tydelig i sitt ønske om at skjenkestoppen opphører.

– Serveringsstedene har gode veiledere og overholder smittevernet. Dette har vi gjort før og det er mye tryggere at folk møtes i ordnede forhold, argumenterer Nina Solli.

I løpende dialog

Avisa Oslo kjenner til at NHO i Viken og Oslo er blant en rekke aktører som fredag ble invitert til å komme med innspill til «Restart Oslo» – et prosjekt som skal bidra med planlegging og gjennomføring av bylivsaktiviteter.

«Smittesituasjonen og de helsefaglige rådene vi får vil være førende for en gradvis og kontrollert gjenåpning av Oslo, men i tillegg ønsker vi et fortsatt tett og godt samarbeid med utelivsbransjen og handelsstanden», heter det i e-posten.

Solli opplyser også at NHO er i løpende dialog med Oslo kommune om mulighetene for gjenåpning.

– Vi jobber med det hele tiden og diskuterer det i alle kanaler, bekrefter NHOs regiondirektør overfor Avisa Oslo.

Opptatt av å unngå reprise fra i fjor

For Sollis medlemsbedrifter er forutsigbarhet svært viktig. Hun etterlyser derfor at en eventuell lettelse kommuniseres i god tid før den innføres.

– Det er veldig viktig for bransjen. Hvis du får mulighet til å åpne 17. mai, er det ikke nok å få beskjed tre dager før. Du kan ikke kalle inn folk på fredag og være klar mandag, sier Solli.

NHO er også opptatt av tiltak koordineres mellom kommunene.

– Vi er opptatt av at det ikke blir reprise av det som skjedde i fjor. Da reiste Oslo-folk til Fornebu, Nesodden og Vestby for å møtes på utesteder, sier NHOs regiondirektør Nina Solli.

- Veldig synd dersom piknik i parken ødelegger

Avisa Oslo har stilt spørsmål til næringsbyråd Victoria Marie Evensen (Ap) angående utspillet fra NHO.

- NHO viser til de store mengdene mennesker i parkene i helga. De mener det er bedre at det åpnes opp for uteservering der ansatte kan sørge for at smittevernhensynene blir overholdt og at argumentet om fare for mobilitet har falt - i og med at folk strømmer sammen uansett Hva tenker du om det?

- Jeg forstår godt at folk trekker ut i det fine været, men jeg vil oppfordre folk til å fortsatt holde god avstand selv om man trekker ut. Det vil være veldig synd dersom piknik i parken ødelegger for den fantastiske innsatsen oslofolk har lagt ned over de siste månedene, svarer Evensen i en mail.

På spørsmål om Sollis påstand om at argumentet om mobilitet faller når folk strømmer til parkene, svarer Evensen følgende:

- Det er et åpenbart dilemma, men henstillingen om å treffe færrest mulig, gjelder fortsatt.