Gå til sidens hovedinnhold

I forrige uke fikk de den tunge beskjeden om nedbemanning. Nå snur politikerne

Rødt og byrådspartiene er enige om å legge penger i potten for å unngå stillingskutt i Uteseksjonen.

Når Rødt, Ap, SV og MDG gikk i budsjettmøte klokken 10 onsdag formiddag, var det med en god nyhet til Uteseksjonen i Oslo kommune:

Der de i forrige uke fikk beskjed om at de måtte forvente kutt på tre stillinger, er partiene nå enige om å legge 2,5 millioner kroner på bordet for å unngå nettopp det.

– Vi begynner møtet vårt nå. Da blir det vedtatt, sier Eivor Evenrud, gruppeleder for Rødt i bystyret.

Les også

Bare i november møtte de 31 unge i rusmiljøet i sentrum. Nå har de fått beskjed om å nedbemanne

Utsatt gruppe i sentrum

Tirsdag kveld fortalte Avisa Oslo om ansatte og tillitsvalgte i Uteseksjonen som var advarte mot de planlagte kuttene. Selv om det ikke var endelig vedtatt nøyaktig hvilke stillinger som skulle bort, var advarselen tydelig: Uansett hvor det kuttes, vil det ramme tilbudet til de svakeste og mest utsatte i Oslo sentrum.

– Det er nettopp den gruppen vi i Rødt er opptatte av at budsjettet skal bli bedre for. Vi har lagt 25 millioner kroner til unge voksne et annet sted i budsjettforliket med byrådspartiene. Da jeg ble klar over at det var et kutt på 2,5 millioner kroner et annet sted, som rammet nettopp unge, kastet vi oss rundt, sier Evenrud.

Med nye, strenge smitteverntiltak i kjølvannet av omikron-utbrudd, økte smittetall og sykehusinnleggelser i Oslo, er det desto viktigere, mener gruppelederen.

– Det betyr at vi ikke kan kutte i det oppsøkende arbeidet, sier Evenrud.

– Vi er veldig takknemlige

Evenrud er fornøyd med at Rødt og byrådspartiene er blitt enige om å reversere kuttene.

– Det er kjedelig at det i det hele tatt ble foreslått og skaper usikkerhet, sier hun.

Les også

Etter halvannet år er rusmiljøets «egne» vektere borte fra gata: – Utrolig trist

Jonas Chabchoub er oppsøkende miljøterapeut i Uteseksjonen og tillitsvalgt for Fellesorganisasjonen (FO). Han var blant dem som advarte mot konsekvensene av kuttene i tjenesten.

Nå er han glad for at politikerne har snudd.

– Vi veldig takknemlige – ikke bare for at de lytter, men også handler. Det hjelper de mest utsatte, sier han til Avisa Oslo.

Uteseksjonen har om lag 50 ansatte, der 30 av dem jobber oppsøkende med rus- og kriminalitetsutsatte miljøer i sentrum. Særlig er innsatsen rettet mot unge. Blant annet ansetter de egne erfaringskonsulenter og likepersoner, altså mennesker som selv har bakgrunn fra rus- og kriminalitetsutsatte miljøer.

– At det nå ikke blir noen kutt, hva betyr det for Uteseksjonen?

– Det betyr at vi kan fortsette driften slik vi gjør i dag, vi kan tilby mer helhetlig oppfølging og hjelp, være like mye ute på gata og fortsette arbeidet med likepersoner og erfaringskompetanse, sier Chabchoub.

Les også

– Det er min bønn for denne vinteren. At noe gjøres for de svakeste i Storgata

Kommentarer til denne saken