– Det første flagget ble tatt ned og revet i stykker fredag kveld. Flagg nummer to ble tatt ned og satt fyr på rundt samme tid søndag kveld. Nå har vi hengt opp et nytt flagg. Det er tredje Pride-flagget på en uke. Men vi gir oss ikke, sier rektor ved Bølerskole, Britt Baymo.

Mandag forteller hun Avisa Oslo at skolen nå vil anmelde hærverket til politiet.

– Har du noen formening om hvem som kan stå bak?

– Vi har hørt noen rykter om noen navn, og dette skal vi undersøke videre. Det dreier seg om ungdommer, som er i overgangen til videregående skole, sier hun.

– Er det elever ved skolen?

– Det er vi litt usikre på, men vi undersøker, sier Bøymo.

Les også

Vil jeg noen gang komme ut for familien? Det vet jeg ikke.

Noen elever er imot

– Vet du noe om bakgrunnen for hærverket?

– Det ryktes at det er religiøst begrunnet.

– Har dere elever ved skolen som ikke støtter Pride?

– Jeg opplever at det er mange elever som synes det er trist at flaggene blir utsatt for hærverk, og som ikke forstår at dette er vanskelig. Men så har vi også elever som ikke aksepterer homofili ut ifra religiøst perspektiv. Dette dreier seg om ortodokse kristne og noen muslimer, sier Bøymo.

Bøler skole har rundt 800 elever fra første til tiende klassetrinn. I fjor ble flere av skolens Pride-flagg stjålet. Da valgte skolen å male regnbuefargene på bakken. Og klok av skade har Bøymo nå sørget for et lager av flagg.

– Det er ikke første gangen dere opplever at Pride-flagg ikke får være i fred?

– Nei, vi hadde det samme i fjor. Det roet seg heldigvis mot slutten av måneden, og flaggene fikk henge i fred. Jeg håper det samme skjer i år. Jeg kommer i alle fall ikke til å gi meg, sier Bøymo.

Arrangerte tog

– Hva tenker du om at dette skjer?

– Jeg synes det er utrolig smålig. Folk må ta seg sammen, ha større raushet for andre og akseptere at vi er forskjellige. For meg handler Pride-feiringen om mye mer enn seksualitet. Det handler om inkludering, mangfold, frihet, at alle kan få være hvem de vil og at kjærligheten er for alle.

– Er det noe spesielt ved Bøler skole, siden dette skjer i år igjen?

– Nei, det tror jeg ikke. Jeg vet om andre skoler der man bare flagger på dagtid. da unngår man problemet med hærverk. Men jeg er sta, og tenker at hvis vi bare skal flagge i skolens åpningstider, så vinner de som er imot Pride. Det vil jeg ikke, sier rektoren.

Og mandag 13. juni ble Bøler skoles første Pride-parade arrangert. Ifølge Bøymo gikk så og si alle skolens 800 elever i tog fra skolen og rundt om i nærområdet.

– Alle trinnene var godt representert i toget, med unntak av noen få på ungdomstrinnet som ikke ville gå. Pride-toget var planlagt på forhånd, men jeg fikk ikke noe mindre lyst til å arrangere det etter hærverket. Vi må bare fortsette å ha fokus på raushet, inkludering og respekt for hverandre.