– De strengeste tiltakene blir i Oslo og andre områder rundt som er hardest rammet av spredningen av omikron-varianten, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under regjeringens pressekonferanse torsdag, hvor de nye koronatiltakene ble presentert.

De nye tiltakene er gjeldende fra midnatt 2. desember, og kommer på bakgrunn av den økte smitten i både Oslo og resten av landet.

Et av tiltakene som kom var en antallsbegrensning for private arrangementer innendørs på offentlig sted eller i leide lokaler, hvor det er tillatt med 100 personer.

126 deltakere

Under et døgn tidligere, onsdag kveld, hadde regjeringen invitert til en samling som fant sted på utestedet Blå på Grünerløkka i Oslo. Der var både statsminister Jonas Gahr Støre, finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) og 124 øvrige gjester.

Dette er Oslo-tiltakene:

Fra og med midnatt 2. desember 2021 gjelder følgende tiltak i Oslo:

  • Munnbind-påbud der det ikke er mulig å holde én meter, butikker kjøpesenter, kollektivtransport, taxi og serveringssteder.
  • Påbud om hjemmekontor for hele eller deler av arbeidsstokken der det er mulig, uten at det går utover arbeidet.
  • Ikke mer enn 100 personer på private arrangement på offentlige steder eller i leide lokaler.
  • Plikt til å registrere gjester for å varsle om mulig smitte for serveringssteder.
  • På profesjonelle arrangement uten faste, tilviste plasser kan det være opp til 600 deltakere delt opp i kohorter.
  • Krav om bordservering av alkohol for steder med skjenkebevilling. Krav om sitteplasser for serveringssteder med skjenkebevilling.

Det skriver VG torsdag. En festdeltaker bekrefter til avisen at Støre og Vedum holdt en tale hvor de snakket om å bygge lag.

I en e-post til samme avis bekrefter Arbeidspartiets kommunikasjonssjef, Ingrid Langerud, at festen ble arrangert, og det var totalt 126 deltakere innom i løpet av kvelden.

– Vi har jobbet med dette gjennom natten og tidlige morgentimer. Det vi nå har gjort er å lande en regional pakke, som er tiltak her i Oslo-regionen og kommunene rundt, sa Jonas Gahr Støre til Dagbladet torsdag ettermiddag.

Var ikke klart

Kommunikasjonssjefen sier at det ville sendt et feil signal å avlyse festen onsdag kveld.

– Vi ble i løpet av kvelden gjort oppmerksom på at helsemyndighetene jobbet med anbefalinger om nye tiltak på grunn av omikron-smitten, men det var ikke klart hva de ville anbefale.

– Helsemyndighetene har vært opptatt av at folk skal forholde seg til de enhver tid gjeldende regler og anbefalinger. Derfor mente vi at å avlyse en samling som var innenfor gjeldende råd, ville vært et feil signal å sende, skriver Langerud til VG.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) deltok ikke på samlingen, ifølge VG.