For å holde smittesituasjonen under kontroll, skjerper Universitetet i Oslo nå testingen i forbindelse med at de gjenåpner campus etter å ha vært stengt en drøy uke. Universitetet dobler det eksisterende hurtigtesttilbudet, og oppfordrer alle som ønsker å benytte seg av lesesalene om å teste seg to ganger i uka.

Det er blitt bestemt at lesesalene på Eilert Sundt og Sophus Bugge, i tillegg til masterlesesalsplasser, gjenåpner mandag 22. mars klokken 09.00.

– Vi har jobbet intenst for å få på plass et forsvarlig tilbud for studentene etter at smittetallene igjen økte voldsomt i vår region. Vi har hatt tett dialog med helsemyndigheter og Oslo kommune og forsterker nå testing slik at vi kan ha åpne lesesaler i en situasjon med høyt smittetrykk, sier rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen på universitetets nettsider.

Videre skriver universitetet at «studenter som trenger tilgang til campus for å drive ferdighetstrening eller utføre forsøk i laboratorier for å opprettholde studieprogresjonen, får fortsatt tilgang til bygningene og fysisk undervisning i henhold til smittevernrestriksjonene. Annen type fysisk undervisning i grupper gjøres digital. Universitetsbiblioteket er inntil videre stengt».

– Smittesituasjonen er som kjent veldig alvorlig, og vi må være forberedt på at det kan komme endringer på kort varsel, sier Stølen.

Les også

Sykepleierstudenten Tiril (23) har levd isolert på ettromshybel i ett år: – Sykt ensomt

Styrker testkapasiteten på campus: – Fornuftig balanse

Universitetet i Oslo ber om at alle som ønsker å benytte seg av de åpne lesesalene tester seg to ganger i uka. Det mener Svein Stølen er en fornuftig balanse.

På Frederikkeplassen dobler de det eksisterende tilbudet. Teststasjonen vil holde åpent mandag til fredag klokken 09.00 til 17.00. I tillegg jobber de for å åpne en teststasjon i sentrum fra tirsdag 23. mars i Stallen i Professorboligen. Testen er en selvtest for friske og symptomfrie studenter og ansatte ved universitetet.

– Vi har sett før at studentene gjør det de kan for å bidra til å holde smitten nede og campus åpen. Det vet jeg de vil fortsette med, sier Stølen.

Det siste året har det totalt vært rundt hundre smittede UiO-studenter og ansatte, men Stølen understreker at det aldri har vært noe spredning på universitetet.

– Smitte vil forekomme, og det er aldri noe skyld forbundet med det, men vi må innføre tiltak for å redusere risikoen.

På grunn av teltene som tilbyr hurtigtester til studenter uten symptomer, har man trolig unngått potensiell spredning. Etter det Stølen er kjent med, har teststasjonene i regi av Studentskipnaden i Oslo oppdaget rundt ti personer som var smittet uten at de hadde symptomer.

Les også

Vi er fremtiden. Fremtiden er oss. Sammen kan vi klare alt!

Flere reaksjoner etter at lesesalene stengte

Rektoren ved UiO forteller at han har fått flere henvendelser fra studenter som har bedt om at universitetet åpner lesesalene:

– Vi skjønner frustrasjonen. Klart vi hører på studentene våre: Vi vil at både studentene og de ansatte skal ha gode arbeidsbetingelser, men det er krevende for alle gitt varierende og ulike tiltak og retningslinjer.

Stølen legger til at universitetet prøver å balansere gjenåpningen, slik at det er trygt for studenter og ansatte.

Det har også vært frustrasjoner rundt at Oslo Met har valgt å holde lesesalene åpne mens UiO har holdt dem stengt den siste uka. Men Stølen understreker at de har et selvstendig ansvar, gjorde egne vurderinger og at de står for det.