Føltes det ekstra kaldt på vei til jobben i dag tidlig, eller har du måttet sette opp kraften på panelovnen et par hakk? Det er i så fall ikke rart, for i dag er det ingen hovedsteder i Europa som er kaldere enn Oslo. Det opplyser Meteorologisk institutt overfor AO onsdag.

– Kald luft fra Russland ligger nedover mot Finland og nordlige deler av Sverige, også har det vært litt kaldt trekk fra nord ned mot kystnære strøk, som har dratt den kalde landlufta ned mot Oslo, forteller vakthavende meteorolog Eldbjørg Moxnes.

Dette har sammenheng med at det har vært lite skyer i hovedstaden den siste tiden.

– Det var også klart i natt, og da blir det mye utstråling fra bakken som fører til varmetap i løpet av natta. På denne tiden betyr klarvær kulde, og overskyet vær gjør at det ikke blir like kaldt. Klarvær på nattetid gir rett og slett varmetap.

Ikke siden februar i fjor har det vært kaldere i hovedstaden, forteller Moxnes, som samtidig opplyser at temperaturen var nede i minus 11,6 grader på Blindern og minus 12,4 grader på Bygdøy i løpet av natten.

– Det er ikke noe uvanlig at Oslo er Europas kaldeste hovedstad, det er mer uvanlig når vi er den varmeste, men nå er det betydelig kaldere her.