Det skriver Aftenposten i lørdagens papiravis.

Nyheten kommer i forkant av byrådets forslag til budsjett for 2022.

Fakta:

  • Ruter har totalt 520 busser i Oslo.
  • I 2017 fikk Oslo de seks første elbussene.
  • Nå er det 76 elbusser i Oslo.
  • Neste år starter en stor utrulling av ny elbusser. Over 100 nye elbusser vil komme på plass i 2022, og innen utgangen av 2023 vil Oslo ha omtrent 500 elbusser. Da vil nesten 100 prosent av bussene i Oslo være utslippsfrie.
  • Det gjøres kun unntak der det vil være infrastrukturmessige begrensninger på elbuss. Per i dag er det kun én strekning som unntas, og det er bussene som trafikkerer Nedre Bekkelaget. Det unntas fordi broen til Ulvøya ikke tåler akseltrykket fra elbussene.

Kilde: Oslo kommune

– «All in»

Sirin Stav, byråd for miljø og samferdsel, sier dette er noe de har jobbet med i flere år:

– I slutten av 2017 testet vi ut de første seks elbussene i Oslo. Det er rart å tenke på nå, men da var det jo en sensasjon at vi i det hele tatt skulle teste det ut. Siden da har vi oppskalert til 76 elbusser, og nå er det helt hverdags med elbusser i Oslo.

– Nå har vi bestemt oss for å gå «all inn», fortsetter hun.


Allerede på nyåret vil utrullingen starte med over 100 nye elbusser. Om to år vil nesten alle bussene være elektriske, noe som tilsvarer rundt 500 elbusser, lover byråden.

– Skal vi løse klimakrisa må vi gjøre byene våre utslippsfrie, og for byrådet er det viktig at Oslo leder an på de områdene vi kan lede an på. Det er kun åtte år til Oslo skal være verdens første utslippsfrie storby. Stav understreker at det kun er åtte år til Oslo skal være verdens første utslippsfrie storby.

– Elektriske gravemaskiner er i sving i Oslo. Alle Oslobåtene er på vei til å bli elektriske. Nye trikker er på vei. Og nå skal nesten alle Ruters busser i Oslo bli utslippsfri.

– Flere elektriske busser betyr kutt i klimautslipp, mindre støy og renere luft for Oslos innbyggere. Hver gang bussen starter og stopper, høres det godt i dag. Med elbuss vil det bli stillere. Da blir det litt triveligere å bo og ferdes i byen, og de som reiser med buss får en mer komfortabel reise, tilføyer Stav.