Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.
Bylivsgata i Torshovgata har vakt sterke reaksjoner hos mange.
Sterke følelser på åpning av bylivsgata på Torshov: – Ønsker ikke å være en fyllepark for tilreisende
Den lille, grønne oasen som har dukket opp mellom Trikkestallen og Lilleborgbanen strekker seg 30–40 meter, og tilbyr blant annet sitteplasser i svale omgivelser, og tryggere omgivelser for småbarnsfamilier som har hatt med barna på teater.
Selv har jeg sittet med flere av disse, som setter pris på at barna nå kan løpe trygt over til Lilleborgbanen uten at de trenger å være redd for biler som kommer kjørende. Nylig dukket det også opp et «pop up»-tilbud for å få lappet og sydd klærne dine der. I tillegg skal det gjennomføres et pilotprosjekt for håndtering av overvann i form av et bed, mot den østre delen av gata.
Jeg har selv spurt de ansatte på Trikkestallen, som mener det utelukkende har vært positivt med prosjektet. Torshovgata har også blitt en svært levende gate de siste årene, med en nærmest sydeuropeisk følelse med hyggelige uteserveringer og yrende liv.
På sosiale medier er dog stemningen en helt annet. I kommentarfelt, så vel som i grupper som «Torshovs venner», er det et knippe Torshov-beboere som rasler med sablene. Det har de også gjort ved andre anledninger, da spesielt i forbindelse med sykkelfeltene som var planlagt i Johan Svendsens gate. Det ble stilt spørsmål om habilitet innad i Bymiljøetaten, og de følte seg overkjørt.

Det blir mindre lettvint å kjøre bil, men umulig blir det ikke
Et samlingssted for «løse fugler»?
I forbindelse med bylivsgata i Torshovgata var denne gruppens (tilsynelatende) store bekymring at det kunne bli et samlingspunkt for «løse fugler» – at det kunne bli et sted for fyll og fanteri, og at ungdomsgjenger kunne bruke det som et nytt samlingssted. Selv er jeg usikker på hvor mange «løse fugler» eller ungdomsgjenger som er interessert i å henge mellom et hav av barnefamilier og en lekeplass for barn, men hva vet vel jeg.
Beboerne som ytrer sin misnøye med prosjektet er veldig opptatt av hva som er det beste for barna. De mener den omdirigerte trafikken gjør det mer utrygt for barn, og de ønsker oppussing av Lilleborgbanen. Ser man litt bak disse argumentene, er det vanskelig å tro noe annet enn at dette er (svært) dårlig skjult kritikk mot MDG, og selvsagt Bymiljøetaten.
– Vi trenger ikke en stengt gate med artige installasjoner, tivoli og sirkus hver eneste dag for å kunne gå ut og sitte og hygge oss på Torshov. Jeg trenger ro, fred og stillhet, og at det er litt pent her, sier en av de sinte beboerne til Sagene Avis.
Ro, fred og stillhet – i tillegg til at det er litt pent – er vel nettopp det jeg nå ser rundt meg, her jeg skriver disse ordene fra en av benkene i Torshovgata.
Samtidig «truer» de med at hvis dette sirkuset fortsetter, må de kanskje se seg om etter andre steder å bo. Det oppmuntrer jeg til på det sterkeste.
Se verden fra et annet perspektiv
Da jeg var liten i bydelen på 1990-tallet var omgivelsene jeg ser rundt meg nå helt utenkelige. Jeg oppfordrer også de sinte beboerne til å forsøke å se verden fra et annet perspektiv enn bare hva som er best for akkurat meg, meg og meg.
Det er bare fint at Torshov er på vei til å bli grønnere. Det er en helt nødvendig og naturlig utvikling, og at det forsvinner opp mot ti parkeringsplasser for en vakker grønn lunge – det kan ikke være verdig å stille opp i like mange artikler, stående i gata med en trist mine.
I 2018 førte klager fra sinte beboere til at HvaSkjer fikk innskrenket skjenketid, noe som igjen førte til oppsigelsen av mange ansatte. Utestedet tiltrakk seg mennesker fra hele Oslo, men byens lyder ble for mye for de sinte beboerne.
Nå igjen er Torshov blitt et «go to»-sted for mange mennesker, som vil ta del i den spesielle atmosfæren som har blitt skapt her. De kommer ikke for parkeringsplasser, og de færreste reagerer nok på at det har dukket opp flere sykkelstier siden sist.
Ønsker man seg total stillhet på nettene i helgene, vil jeg anbefale å flytte til Rælingen. Der vil du også finne færre sykkelstier, og jeg er sikker på at det regelrett florerer av parkeringsplasser.
Innlegget ble først publisert i Sagene Avis
Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

«Hvilke bydeler er den berømte Oslo-ghettoen, så vi slipper å se der?»

En bildør åpner seg når du minst venter det

Det ville livet bor i alle, men vi undertrykker det hver dag
