Gå til sidens hovedinnhold

Hvem skal vi i Oslo høre på, Bent eller Raymond? Begge?

Oslos innbyggere må bestemme seg: Skal vi følge «nasjonale råd» fra Regjeringen om ikke å ha flere enn fem gjester, eller trosse «anbefalingene» og gjøre det vi nå har rett til rent juridisk – å ha maksimalt 10 personer i hjemmet.

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Forvirret?

Jeg også. Litt, i hvert fall.

Bent Høie innrømmer at det er «kommunikasjonsmessige utfordringer».

Tirsdag varslet byrådsleder Raymond Johansen at det å ha flere enn 10 personer i sitt private hjem er bestemt i forskrift.

Det betyr at det er forbudt, og du kan bøtelegges hvis du blir tatt for å bryte forskriften. Dette er imidlertid ikke tilfellet når det «nasjonale råd», da er det frivillig.

Samtidig sa Raymond Johansen tirsdag at Regjeringen anbefaler kun fem besøkende, og at byrådslederen sterkt oppfordrer folk i Oslo til å følge Regjeringens råd.

På onsdagens pressekonferanse sa Bent Høie at de «nasjonale rådene» ikke blir endret som følge av de nye lettelsene i Oslo.

Dette har mange rare konsekvenser.

En familie på seks i Oslo, vil kunne bøtelegges hvis man har fem gjester – for da er man 11 i eget hjem.

En enslig kan på sin side ha ni gjester uten å kunne straffes.

Spørsmålet er naturligvis hvorfor Bent Høie ikke endret de nasjonale rådene slik at de er i samsvar med reglene i Oslo.

Men det er enda mer presserende spørsmål å stille til Byrådet i Oslo.

Hvorfor har ikke Oslo laget en forskrift som er i samsvar med de nasjonale rådene, særlig når han ber oss om å følge dem?

Også dette ville ha vært en oppmyking av reglene for sosial kontakt i Oslo.

Men det ville ha vært lettere for folk her i byen å forholde seg til. Raymond Johansen og resten av Byrådet kunne ha sørget for å vite hva Regjeringen bestemte seg for.

Tiltakstrøttheten er betydelig i Oslo, selv om folk er utrolig tapre og disiplinerte. Men nettopp derfor er det så viktig at tiltakene virker gjennomtenkte og koordinerte, selv om Oslo er i sin fulle rett til å fatte sine egne vedtak.

Jeg mener det er skadelig for tilliten til tiltakene at mange i Oslo nå er forvirret. Jeg mener også at det fremstår unødvendig at mange kommer i et krysspress mellom om man skal følge nasjonale råd som er frivillige, eller om man krever sin juridiske rett til å være 10 personer.

Les også

Bent Høie: – Fullvaksinerte kan ha nærkontakt med uvaksinerte som ikke er i risikogruppen

Les også

Smittevernoverlegen frarådet Oslo-lettelse

Kommentarer til denne saken