- Jeg har fått tak i henne. Hun er hjemme igjen.

Følelsene koker innvendig hos Håvard Hamre (40) når Avisa Oslo natt til søndag først snakker med hundeieren på telefonen, og noen minutter senere møter ham hjemme på Helsfyr. Der sitter han med sin beste venn Kira (4) på fanget, overlykkelig over at de to er gjenforent etter et drama som har engasjert folk over hele byen.

Kveldstur ble mareritt

Den store snakkisen i Oslo-natten starter omtrent når nasjonen benker seg foran TV-skjermene for å se finalen i høstens TV-vinner «Maskorama» på NRK1 lørdag kveld. Håvard er ikke av dem som ser og går en kveldstur med bikkja for å gjøre noen innkjøp på Joker på Fyrstikktorget. Han binder henne i umiddelbar nærhet, går inn og plukker med seg de nødvendige varene og vender tilbake bare et par minutter senere.

Han blir skrekkslagen av synet som møter ham. For der er ingen Kira, og hun er en som av natur bare blir ubekvem når matfar ikke er i nærheten. Altså en som ikke ville finne på å stikke av egen fri vilje.

Håvard tenker med en gang at noen har tatt henne med. Etter et kort leterunde i området ringer han politet, som er kjapt på plass med flere folk.

Det er også Avisa Oslo ved fotograf Werner Juvik, som møter Håvards kamerat Sigve Drabløs.

- Dette er som å miste et barn, sier kompisen, nå som de alle jobber ut fra teorien om at Kira et stjålet.

Avisens story skaper et enormt engasjement i sosiale medier. Artikkelen spres med rekordfart og plukkes raskt opp i Facebook-gruppa Rømlingen. De presenterer seg selv som en dugnad for hund og eier som er kommet fra hverandre, og aktivitetsnivået her lørdag kveld gir resultater.

Fikk tips om tyv

Etter en stund kommer det et tips om at Kira befinner seg på en konkret adresse på Stovner i Groruddalen. Tipseren forteller at han selv har vært tilstede i en leilighet hvor det har vært en fremmed hund, og det er nok for Håvard. Han drar med en kompis til stedet, banker på døren og slippes inn. Der finner han Kira, tydelig forvirret, men glad som bare en hund kan bli som er gjenforent med sin eier.

- Det var en intens gjensynslede, bekrefter Håvard.

- Hun var helt uskadd og helt tydelig blitt behandlet bra. Og det var ingen problemer med å få henne tilbake når jeg først var der, forteller Håvard, som skal vurdere om han nå skal gå videre med saken i form av en politianmeldelse.

Trolig lar han det ligge. Han er mest lykkelig over at marerittet fikk en lykkelig utgang og er mest opptatt av å takke alle som har engasjert seg.

- Jeg har ikke rukket å lese alle kommentarene på Facebook, men er veldig takknemlig for hjelpen jeg fikk i gruppa Rømlingen.

Der er det mange som nå gir sine råd til andre hundeeiere. Blant annet om at man aldri skal forlate hunden sin utenfor en butikk i en by som Oslo. Det er Håvard enig i.

- Heretter går jeg to turer om jeg trenger noe i butikken på kveldstid. En for å lufte bikkja, og så hjem igjen. Og så en til for å handle - alene.

Staffordshire bull terrier

Staffordshire bull terrier er en middels stor hunderase med opphav i England. Den har røtter blant både terriere og molossere, og ble opprinnelig brukt i blodsporter som rottekamper, okse- og bjørnehetsing og hundekamper.

Rasen er kjent for sin hengivenhet mot mennesker og særlig barn. Norsk Kennel Klub trekker også fram dens rolige vesen når den ikke arbeider og dens pålitelige stabilitet, som gjør hunden egnet til mange forhold.

Den er også en meget populær familiehund. Staffordshire bull terrier var i 2019 den nest mest registrerte hunderasen i Norge.

«Selv om den gamle kampgløden er svekket vil en staffordshire bull terrier, lik mange andre terriere ikke kunne motstå provokasjon fra andre hunder», heter det på kennelklubbens hjemmesider.

Nettsiden Staffhund.no var vanlig pris på en valp fra en god oppdretter på rundt 18.000 kroner i 2019.

Kilde: Norsk Kennel Klub