I neste uke må en 37 år gammel mann møte i retten, tiltalt for å ha unnlatt å avverge at hunden hans skadet en annen person.

Lørdag 12. desember i fjor var mannen ute med hunden sin, som er av den japanske hunderasen Shiba, da den skal ha bitt en annen mann. Det skjedde rundt klokken 19 i nærheten av Bislett, og hunden skal ifølge påtalemyndigheten ha bitt mannen i knehasen.

Han skal ha fått tydelige bitemerker på huden og måtte til lege.

Erkjenner ikke skyld

Politiet innstilte tidligere i år på en påtaleunnlatelse, som betyr at politiet anser saken som avgjort – men med en prøvetid på to år der man ikke gjør seg skyldig i lignende straffbar handling.

Hundeeieren har derimot ikke godtatt påtaleunnlatelsen, og dermed ender saken i retten.

– Han mener at han ikke har vært uaktsom, og erkjenner ikke straffskyld for dette, sier mannens forsvarer, Silje Elisabeth Stenvaag.

Vanligvis avgjøres lignende saker med bøter. Hva som er årsaken til at man i dette tilfellet har endt opp med en unnlatelse, kjenner ikke politiadvokat Cristina Bonde til, da hun nylig har tatt over saken.

Skal ikke avlives

Bonde opplyser at hun kommer til å legge ned påstand om bot. I utgangspunktet ligger et forelegg for denne overtredelsen på 8.000 kroner, men ettersom saken havner i rettssystemet økes bøtesatsen til rundt 10.000 kroner.

Verken Stenvaag eller Bonde ønsker å si noe om omstendighetene rundt hendelsen, og det er derfor uvisst om fornærmede var en tilfeldig forbipasserende.

– Hvis hundeeieren blir dømt, er det da snakk om eventuell avlivning av hunden?

– Nei, da er det mer alvorlig omstendigheter som skal gjøre seg gjeldende.

Det finnes ingen vitner eller videoovervåking som har fanget opp hendelsen, men legejournalen vil bli lagt frem i retten.