«Er det en ny milliardsprekk på 7 millioner? Nei, det er jo ikke det. For dette prosjektet, som er del 2 av vannforsyninga, har ikke de folkevalgte vedtatt noen økonomisk ramme på ennå», skriver gruppeleder for Rødt i bystyret Eivor Evenrud i et innlegg på sin private Facebook-konto.

Reaksjonen kommer etter at NRK omtalte kostnadsanslaget for del to av Oslos vannforsyningsprosjekt. Del én av det samme prosjektet skapte bråk i bystyret tidligere i sommer, da det ble kjent at man estimerte en budsjettsprekk på over fem milliarder kroner.

For del to av prosjektet er situasjonen en litt annen. Det er foreløpig ikke vedtatt noe budsjett for denne delen – som går ut på å legge et nytt stamnett for vannforsyning i byen.

Dette innebærer at bystyret til nå ikke har tatt stilling til hvor mye del to skal koste.

Viser til forskjell

Byråd for miljø og samferdsel Sirin Stav (MDG) skrev til bystyret tidligere i juli at prisen på del to kan bli over ni milliarder kroner. I et tidligere anslag, som NRK har fått innsyn i, var den estimerte prisen om lag 2,3 milliarder kroner.

Altså tilsier de nye anslagene at prosjektet kan bli om lag sju milliarder kroner dyrere enn først antatt. I Facebook-innlegget forklarer Evenrud forskjellen på dette, og en såkalt budsjettsprekk, på følgende måte:

«Har du bestemt å bruke 200 kr og ender opp med å bruke 900kr, har du gått på en smell. Men har du fått beskjed om at noe kanskje koster 200kr, for deretter å få beskjed om at prisen faktisk er 900kr, har du ikke gått på en smell. Da må du se på saken, lete etter alternativer og vurdere det hele før du eventuelt legger pengene på bordet».

Mener Stav har innfridd byrådets krav

Evenrud, som altså er gruppeleder for Rødt, var sentral i prosessen som endte med mistillit mot Lan Marie Berg.

Til tross for at Rødt er byrådets samarbeidsparti, valgte partiets bystyrerepresentanter å stemme for mistillitsforslaget, som resulterte i at Sirin Stav tok over for Lan Marie Berg som miljø- og samferdselsbyråd.

Denne gangen har rødt ingen planer om å støtte et eventuelt mistillitsforslag mot byrådet, slik Folkeaksjonen nei til mer bompenger har sagt at de vurderer.

«I Oslo har et flertall gjentatte ganger bedt om å bli informert og involvert tidlig, det har vi blitt nå. Altså har byråd Stav nå gjort nettopp det de folkevalgte, ja- også FRP, har bedt om. Dette vet Tybring-Gjeddes partifeller i Oslo, så kanskje er det klokere om de kommer på banen og forklarer sin stortingsrepresentant at prosessen som nå foregår, er det vi har bedt om».