Gå til sidens hovedinnhold

Høysesong på gjenbruksstasjonen: Slik unngår du køen

De neste helgene er det høysesong for å levere på gjenbruksstasjonene i Oslo. Renovasjons- og gjenvinningsetaten har noen viktige tips før du tar turen.

– Først og fremst er vi påpasselige med å oppfordre til kanskje å unngå lørdager om man kan. Det er høysesong, og blir ekstra travelt, sier Jørgen Bakke Fredriksen, pressekontakt i Renovasjons- og gjenvinningsetaten, til Avisa Oslo.

Oslo kommune har tre hovedstasjoner: På Smestad, Grønmo og Haraldrud. I tillegg er det to større stasjoner på Ryen og Grefsen.

På alle utenom Ryen er det et webkamera som viser hvor lang køen er. Dette er nøkkelen for å slippe å stå timevis i kø. Kameraene ble satt opp etter den første korona-nedstengingen i fjor.

Det er også viktig å sjekke åpningstidene. Grovt sett er stasjonene stengt på søndager og helligdager. På lørdag er det åpent på dagtid, mens det på hverdagene er åpent til langt ut på kvelden.

– Man burde være påpasselig, for det kan være veldig mye kø, sier Fredriksen.

Les også

Før bilen din taues bort, har du krav på et varsel

Neste skritt er orden i sekken

Når du har sjekket åpningstidene og køen, må du forberede deg på turen. For noen år siden ble det innført krav om at avfallet skal være synlig før man ankommer stasjonen. Enten i gjennomsiktige sekker, eller på henger.

Avfallet skal være sortert så godt som mulig på forhånd. Da bruker man kortere tid, og står mindre i kø.

– Den svarte sekken kan bli et svart hull. Plutselig har man puttet et malingsspann oppi, og slenger den sekken i en container. Da blir det feilsortering, og vi ser det heller ikke, sier pressekontakten.

Det er spesielt viktig å unngå å blande elavfall og farlig avfall med det avfallet som skal brennes opp.

Kravet har hatt stor effekt, ifølge Fredriksen.

I tillegg er det krav om å ha en såkalt gjenbruks-ID, som viser at du er bosatt i Oslo. Den får du som en QR-kode i appen Oslonøkkelen. Appen har fått over 100.000 brukere.

Om alt dette er i orden, kan du vende snuta mot gjenbruksstasjonen.

Les også

Gata skal feies i dag. Det er bare ett «problem»

Noen ganger må politiet tilkalles

Der kan det til tider være enorme køer, som på Smestad i vinter.

Det kan skape trafikkfarlige situasjoner.

– Noen av stasjonene er mer utsatt enn andre. Smestad ligger veldig nære hovedveien (ring 3). I høysesongen, som vi er inne i nå, kan vi leie inn noe personale til å dirigere trafikken, opplyser Fredriksen.

I verste fall blir politiet tilkalt.

– Det beste tiltaket er om folk vurderer om de må komme på lørdagen. Vi har kveldsåpent på hverdagene. Da blir det mindre kø, ved at man får spredt det utover, sier pressekontakten.

Slik fester du lasten

  • Den enkleste måten å sikre lasten på er det som kalles overfallssurring. Stroppen går fra den ene siden av tilhengeren, over lasten og ned på den andre.
  • Skal lasten sikres mot å skli framover ved bråbrems, kan man bruke grimesurring. Stroppen blir som en grime på en hest, og festes i gulvet på hengeren, opp på lasten med maksimalt 45 graders vinkel, rundt forsiden og ned på den andre siden i gulvet.
  • Lastestroppene kan også festes som en loop rundt lasten, for eksempel en stabel med planker.
  • Direkte surring betyr at man fester stropper i lasten og ned i tilhengeren. Vinkelen på surringen må være mellom 30 og 60 grader.

Kilde: NAF

Kommentarer til denne saken