Gå til sidens hovedinnhold

Høyre-regjeringen er årsaken til elsparkesykkel-kaoset

Det skal bli færre elsparkesykler i byen. De som står i veien skal taues inn, og regninga sendes til selskapene. Vi har fått med oss at selskapene blir sure, men nå går hensynet til innbyggerne foran hensynet til selskapene.

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ap, SV og MDG i det rødgrønne byrådet innfører nye forskrifter nå, så fort vi kan.

Det var litt rart å lese innlegget fra Oslo Høyres representant om elsparkesyklene. Det virker som partiet rett og slett ikke har tatt seg bryet om å sjekke hva som faktisk er lov, og hva Oslo kommune kan og ikke kan gjøre.

For å ta det kjapt og enkelt:

Den nye loven åpner ikke for at kommunen kan innføre anbud for å avgjøre hvem som skal få lov til å operere elsparkesykler i byen. Vi har sagt i over to år at det hadde vært en god ide, men Oslo kommune har altså fortsatt ikke lov til det.

Oslo kommune kunne ikke innført nye regler fra juni i år. Loven ble vedtatt av Stortinget først i midten av juni. Den krever at det skal lages en kommunal forskrift. Vi har lover i Norge for hvordan forskrifter skal utformes. Blant annet må forskrifter på høring. Det betyr at en ny forskrift tidligst kan gjelde fra seint i august. Vi kan ikke bare hoppe over norsk lov.

Hele den greia minner om hvordan Høyre-regjeringen har håndtert elsparkesyklene. Først tillot man et fullt frislipp. Så hevdet man lenge at byene selv kunne regulere dette, selv om byene som prøvde tapte i domstolene. Seint i vår innså man at vi trenger en ny lov, men da var det ikke tid til ordentlig lovarbeid, så loven er bare ikke så gjennomarbeidet som den burde vært.

Høyre-regjeringen har heller ikke sørget for at vi kan kreve inn gategrunnsleie fra selskapene. I Oslo må du nå betale hvis du bruker gata til å parkere bilen, leier plass til uteservering eller vil selge hva som helst, bortsett fra elsparkesykler. Det har man funnet ut at må være gratis. Samtidig er det alle skattebetalerne som plukker opp regninga for skadene som må behandles på legevakta og sykefraværet til pasientene. Dette er bare ikke rimelig.

VI innfører med glede et bedre og tydeligere regelverk med anbud. Men da må vi altså først få en ny regjering som sier at dette skal byene få bestemme selv. La oss håpe for alle blinde, svaksynte, rullestolbrukere og barnevognstrillere sin del at ny regjering kommer på plass etter høstens valg.

Kommentarer til denne saken