I en e-post sendt fra partiets generalsekretær Tom Erlend Skaug – som Avisa Oslo har fått tilgang til – sendt til Høyres sentralstyre, Unge Høyres landsforbund og alle ansatte i Høyres hovedorganisasjon og på fylkeskontorene, kommer partileder Erna Solberg med en klar beskjed:

«Vi har ikke møter med tobakksindustrien og deltar ikke på arrangementer eller hagefester de arrangerer.»


«Snusfesten»

Denne uka arrangeres Arendalsuka, der representanter for blant annet politikken, næringslivet, frivilligheten og pressen møtes til en uke med debatt og mingling.

Blant de mange arrangementene som avholdes i løpet av uka er altså snusfesten, som avholdes tirsdag kveld. Dette er sjette året på rad at festen avholdes. Her inviterer snusselskapet Swedish Match til det de selv omtaler som et avbrekk fra debatter og foredrag, til stor fornøyelse for gjestene.

Det har tidligere ikke vært uvanlig å se politikere på festen – også fra Høyre.

– Ingen kommentar

Partileder Erna Solberg har ingen kommentar til denne saken, men hennes pressesjef Cato Husabø Fossen skriver følgende til Avisa Oslo:

– Dette var en melding fra Erna til Høyres stortingsrepresentanter og ansatte i Høyres stortingsgruppe, som vår generalsekretær videreformidlet til sentralstyrets medlemmer og ansatte i Høyres hovedorganisasjon.

– Partiledelsen legger til grunn at folkevalgte, tillitsvalgte og ansatte i Høyre representerer Høyre uavhengig av hvilken tid på døgnet de møter bedrifter og andre aktører, og at man som hovedregel blir invitert på fester i Arendal på grunn av rollen man har, ikke som privatperson, avslutter han.

– Selvfølgelig trist

Kommunikasjonssjef i Swedish Match, Erlend Wessel Carlsen, svarer slik på avgjørelsen fra Høyre:

– Vi synes det selvfølgelig er trist at mange av de påmeldte fra Høyre ikke får anledning til å komme på festen, men det er vurderinger partiet må gjøre selv, sier Carlsen og tilføyer:

– Vi ønsker å snakke om snus med alle som vil snakke med oss. Som mange andre selskaper og organisasjoner har vi invitert til en fest under Arendalsuka, hvor det både er politikere, næringslivsfolk og lokalavisjournalister påmeldt.

Han viser til at Swedish Match produserer kun snus, ikke sigaretter:

– Ifølge Folkehelseinstituttet (FHI) dør 6000 nordmenn hvert år av røyking og ingen dør av snus. Ifølge samme Folkehelseinstituttet er snus tvert imot bra for folkehelsen, fordi snusen bidrar til at færre begynner å røyke og flere klarer å slutte.

Les også

Mathilde (23) ble sykere under pandemien: – Det var unntakstilstand i verden og i hodet mitt