– Etter samtaler gjennom helgen har jeg kommet til at det er betydelig støtte i bystyret for mange av Høyres viktigste saker, men at støtten dessverre ikke er stor nok til at det er mulig å etablere et styringsdyktig ikke-sosialistisk byråd nå.

Det skriver Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg i en pressemelding. Rygg ba før helgen om tid til å se på mulighetene for å danne et borgerlig byråd.

Onsdag ble det flertall for mistillit mot Lan Marie Berg (MDG) i bystyret. Byrådsleder Raymond Johansen stilte kabinettsspørsmål og byrådet har siden vært et forretningsministerium.

Rygg opplyser om at hun i helgen har hatt samtaler med gruppeledere for de aller fleste partiene i bystyret.

– Vi ville se om det var rom for å etablere et ikke-sosialistisk byråd som jobber for en kunnskapsskole der barna opplever mestring, et arbeidsliv der vi skaper mer og inkluderer flere, og at det skal være lett å ta grønne valg i hverdagen. Og ikke minst trenger vi bedre økonomisk styring i Oslo, skriver Rygg.

– Raymond har skapt en kløft

Rygg mener en av årsakene til at det ikke ble nok støtte til et ikke-sosialistisk byråd er at MDG velger å bli stående på rød side i politikken.

– Vi hadde håpet på å få en mer åpen dialog enn vi har hatt denne runden, men jeg syns vi hadde en god samtale, og vi har gode refleksjoner på hvor dette kan tas videre, sa Rygg til Avisa Oslo på vei inn til møte med ordfører Marianne Borgen mandag.

Rygg sier hun er tilfreds med tiden hun fikk av ordføreren til å tenke seg om.

– Jeg ba om å få tid til mandag og det fikk jeg.

– Hva syns du om Raymonds håndtering denne uken?

– Jeg mener han har skapt en kløft mellom bystyret, som er byens øverste folkevalgte organ, og byrådet gjennom å si at han mener informasjonsplikten er overholdt. Noe et flertall i bystyret klart mener ikke har skjedd.

Innkaller til pressekonferanse kl. 13

Ordfører Marianne Borgen kaller inn til pressekonferanse om dannelse av nytt byråd mandag klokken 13. Det skriver bystyret i en pressemelding mandag formiddag.

Før helgen ga Borgen gruppelederne frist til mandag for å finne byrådspartier.

Borgen har etter onsdag gjennomført samtaler med gruppelederne i bystyret. Mandag inviterte Borgen Høyres gruppeleder, Anne Haabeth Rygg, til samtale, skriver Aftenposten.

Syns hele prosessen blir litt dum

Cecilie Lyngby, partileder i FNB, reagerer på at det nå er det samme byrådet som kommer tilbake.

– Jeg syns det er trist at når først et byråd får mistillit mot seg. Så er det byrådslederen som er øverste ansvarlig. Forstår ikke måten de har gjort dette på. De visste at opposisjonen ikke kom til å få flertall og de visste at de kom til å komme tilbake.

Lyngby er ikke nådig i kritikken av det sittende byrådet.

– Jeg syns hele prosessen blir litt dum.

– Forventer at byrådet rydder opp i styringen

Hallstein Bjercke i Venstre kommenterer nyheten om at det går mot et nytt rødgrønt byråd slik:

– Venstre forventer at nye byrådet rydder opp i styringen av vannforsyningsskandalen og at de sørger for å holde bystyret orientert om dette og andre saker på en bedre måte enn det forrige byrådet gjorde, sier han til Avisa Oslo.

Bjercke mener det har vært mange problemer knyttet til store investeringsprosjekter i Oslo:

– Herunder brannstasjonen, forsinket utbygging av skoler, Fornebubanen og ikke minst vannforsyningsskandalen.

– Vi forventer at byrådet rydder opp, følger prosjektene tettere og informerer bystyret i god tid når relevant informasjon dukker opp, poengterer han.

Avisa Oslo oppdaterer saken...