(Nettavisen): Frew Zenebe Brkineh fra Sandnes IL løp inn til seier under Oslo Maraton lørdag med tiden 2.25.24. Lenge etter målgang kom kontrabeskjeden: løperen ble disket for å ha kuttet svingene.

Nettavisen har vært i dialog med ledelsen av Oslo Maraton helt siden Brkineh løp i mål. Dommerne vurderte flere situasjoner der løperen hadde kuttet svingen. Til slutt falt valget på diskvalifikasjon.

– På bakgrunn av flere rapporter har juryen valg å diskvalifisere løperen, sier løpsleder Edwin Ingebrigtsen til Nettavisen.

– Det er vanskelig på personlig plan, men reglene er ganske klare ifølge dommeren. Man må følge løya. Det er aldri noe gøy å diskvalifisere noen, men dessverre er det ikke første gang det skjer.

Dermed rykket Tage Morken Augustson (33) fra Varegg Fleridrett opp på førsteplass. Frew Zenebe Brkineh er svært skuffet over at han ble diskvalifisert.

– Jeg ble veldig sjokkert. Veldig sjokkert, forteller han til Direktesport.

Se video her:

– Ble litt rart

– Det var overraskende, sier Augustson til Direktesport etter å ha mottatt det synlige beviset på at han er vinneren av Oslo Maraton.

Opprinnelig kom den nye vinneren inn 20 sekunder bak Brkineh, og hadde for lengst tatt til takke med sølvmedalje da han fikk beskjed om sjokkvendingen.

– Det ble litt rart når jeg var innstilt på at jeg hadde kommet på andreplass. Det var ikke helt måten jeg hadde sett for meg å vinne på.

Augustson forteller at han helst ønsket å vinne ved å komme først over målstreken, og legger ikke skjul på at det endte i en gullmedalje med bismak.

– Det er veldig kjedelig at det ble sånn at han ble diskvalifisert, men det må være noen regler rundt det, og det er forståelig. Jeg er sikker på at han ikke jukset med vilje, men at han ikke var klar over at reglene var så strenge.

– Ikke en stor feil

Like etter Brkineh trodde han hadde vunnet, tok tårene overhånd. Løperen fortalte at han har bodd i Norge i 14 år, men at han nå var inne i en trist og vanskelig situasjon.

Situasjonen Sandnes-løperen sikter til er ifølge kommentator Jack Waitz at han har en uavklart situasjon i forbindelse med hans tilhørighet til Norge.

Senere fikk Brkineh den vonde beskjed om at han ikke kunne kalle seg for norgesmester, og at han hadde blitt disket fra løpet.

– I nesten fire måneder har jeg trent for Oslo Maraton. Jeg følger motorsykkelen, sier han og viser fram et bilde han ble vist av juryen, sier Brkineh før han viser fram et bilde han ble vist av juryen:

– Det er ikke en stor feil, konkluderer han.

Se hele intervjuet med Frew Zenebe Brkineh her:

Tobarnsmor vant

På kvinnesiden var det tobarnsmoren Kristin Waaktaar Opland (41) fra Bratsberg IL som vant med tiden 2.44.20.

Hun var i en helt egen klasse og vant med en luke på to minutter og 30 sekunder ned til andreplassen.

– Det er helt fantastisk. En herlig dag i Oslo, og jeg føler nærmest det er hjemmebane med både familie og venner som heier hele veien, sier Opland.