Gå til sidens hovedinnhold

Hotellene frykter smitteryktet til Oslo. Har halvert hotellstaben

Andre Schreiner på Stordalen-hotellet The Hub, og Nina Brandanger på Hotel Continental, frykter begge at smittestempelet til Oslo skal ødelegge for turisttilstrømningen i sommer.

– Det siste året har vært katastrofal. Vi har vært åpne hele tiden, men ligger under ti prosent av kapasiteten. Det er mange hoteller som er stengt, og de som holder åpent har minimalt med belegg, sier hotelldirektør på The Hub, Andre Schreiner til Avisa Oslo.

Han er ikke den største optimisten med tanke på lettelser fra byrådsleder Raymond Johansen denne uka. Schreiner tror privatlivet vil prioriteres først.

– Løsningen på dette er jo vaksinering. Det er det eneste som kan hjelpe over tid. Jeg synes det er spennende å se at det snart er 30 prosent av den voksne befolkningen som har fått det første stikket, sier Schreiner.

Les også

Her forsvinner 130 års historie ut av Oslo

Oslo henger etter

Om det blir bra fart på vaksineringen tror han det blir stegvis åpning fram mot sommeren, og at ting kan åpne opp igjen. Spenningen er hvor langt etter Oslo vil være resten av landet.

– I dag henger vi jo etter, og det er ingen frigjorte planer for gjenåpningen. Ikke hvilke tiltak eller hva slags rekkefølge det blir, sier Schreiner.

På det meste var det 250 permitterte. Hotellet har 280 årsverk og 400 hoder totalt. Schreiner har mistet ansatte til andre bransjer, og han merker slitasjen på de ansatte. Han er bekymret for stempelet Oslo fikk i fjor sommer som smittepøl, og håper politikere og andre vil omtale det med forsiktighet.

– Oslo som episenter er jo ikke god markedsføring. Signalene er veldig viktig, og alle lytter til det som blir sagt. Om politikere og eksperter skal snakke fritt, og forsikre seg i alle bauer og kanter om hva som kan skje, blir det så mange negative ting. Da blir kundene våre usikre, sier Schreiner.

Uviss sommersesong

Ingen permitterte ansatte blir tatt tilbake på jobb før de har arbeidsoppgaver å utføre, men det planlegges for en kontrollert gjenåpning fram mot sommeren.

– Sommeren er veldig uviss, men vi håper på det beste og forbereder oss på å tilby barer og restauranter. Fra august håper vi på full drift igjen uten andre restriksjoner enn håndvask og sprit, men det har vi jo drevet med siden lenge før korona, sier Schreiner.

Han tror også det er stort behov for å møtes fysisk igjen til møter og konferanser. August og september er fortsatt usikre med tanke på det markedet, men de siste tre månedene av året tror Schreiner blir bra.

– Vi har hatt en digital trend i mange år, men merker fra våre kunder og gjester at de lengter etter å møtes. Det er en del ting du kan gjøre digital, men langt fra alt. Folk er ganske lei hjemmekontor alene, og vil neppe fortsette med noe vi hater. Å bygge kompetansemiljøer, kreativitet og kultur ved å sitte på hjemmekontor fungerer dårlig. Vi kommer til å møtes, sier Schreiner.

Les også

Deltar på «Sommerhytta»: – Fikk fagbrev i uke to

Neppe 17. mai-feiring

– Det hadde jo vært fantastisk å åpne Theatercaféen til 17. mai, men jeg tviler på at det blir lov. Vi åpner neppe om vi ikke kan servere alkohol, sier hotelldirektør på Hotel Continental, Nina Brandanger.

Hotel Continental har vært helt stengt siden 9. november, og nesten samtlige ansatte har vært permittert. Nå håper de på forsiktig gjenåpning fram mot sommeren.

– Vi er enig i at gjenåpningen må skje forsiktig. Det er for risikabelt og kostbart om vi må stenge ned igjen. Det er stort maskineri som skal opp å stå, sier Brandanger.

Halvering av ansatte

Men maskineriet blir neppe så stort som det var før korona. Brandanger frykter at det vil ta tid før hotellet er tilbake på gamle høyder. En del ansatte har funnet seg andre bransjer å jobbe i, og en del kontrakter er avsluttet.

– Vi har gått fra 90 til 40 ansatte, og regner med at vi må klare oss med det en stund framover. Ingen blir mer glad enn meg om det skulle eksplodere innenfor hotellbransjen, men vi tviler på det. Vi har hatt 70 prosent utenlandstrafikk. Vi har heller ikke vært så godt kjent hos nordmenn, og er litt dyre for det norske markedet, sier Brandanger.

Femstjernershotellet ønsker ikke å konkurrere på pris, og mange nordmenn er opptatt av gode tilbud når de skal bo på hotell. Et annet spørsmål er frykten mange har hatt for Oslo som episenter for smitten.

Nervøse bruder

– Vi håper ikke det skjer igjen at det blir den samme frykten. Det var resten av Norge som fikk oppturen i fjor sommer, og da var det heller ikke så store innreiserestriksjoner. Vi er veldig avhengig av våre internasjonale gjester for at hotellet skal være tilbake for fullt, sier Brandanger.

Like fullt har hun god tro på at markedet vil ta seg opp igjen. Mange selskaper henvender seg for å avholde fysiske møter utover høsten. I tillegg er det en del private arrangementer.

– Det er en del nervøse bruder der ute som håper de får gjennomført bryllupet sitt. Vi får bare håpe det skjer, og at begrensningene ikke blir for store. Det er et sug etter å møtes fysisk der ute. Å komme tilbake til en summende atmosfære hvor man merker at man er en del av verden, sier Brandanger.

Kommentarer til denne saken