Helse- og omsorgsminister Bent Høie, helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg skal være til være til stede.

– Vi tåler mer smitte nå, for de fleste av de eldste og i risikogruppen er vaksinert, sier Høie på pressekonferansen.

Han peker på at smitten må holdes i sjakk av hensyn til barn og unge.

– Langvarige tiltak for å begrense smitte rammer dem hardt.

Helseministeren ber om at man følger smittevernreglene.

– Det kan beklageligvis se ut som at meteren er blitt til en desimeter, eller gått i glemmeboka for mange. Flere opplever nå at det er vanskelig å holde avstand til andre. Det er først etter andre dose at vaksinen beskytter godt mot å bli smittet, sier Høie.

Planen om å gå til trinn fire i gjenåpningen av samfunnet når alle over 18 år er beskyttet, tre uker etter første dose, står ved lag. Regjeringen vil snarlig få vurderinger fra FHI og Helsedirektoratet om planene for gjenåpningen.

– Men uansett hvilke planer vi legger, er det data og ikke datoer som styrer tempoet i gjenåpningen

Regjeringen holder pressekonferanse om koronasituasjonen fredag klokken 12. Helse- og omsorgsminister Bent Høie, helsedirektør Bjørn Guldvog og direktør i Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg skal være til være til stede.

Pasientene er yngre, men ligger kortere på sykehus

Vaksineringen går tregest i aldersgruppen 25–39 år. Høie advarer de som unngår å ta vaksinen fordi unge ikke blir hardt rammet.

– Det stemmer at de fleste unge som blir smittet får milde symptomer, men det stemmer at noen blir alvorlig syke eller får bivirkninger, sier Høie.

Gjennomsnittsalderen for de innlagte de siste fire ukene er 45 år, opplyste Høie. For pandemien som helhet er den på 65 år. Samtidig er pasientene kortere på sykehus: Gjennomsnittlig liggetid de siste fire ukene er på drøyt to dager. For pandemien som helhet er den på fem dager.

Over 70 prosent er vaksinert med én dose. Over 50 prosent er fullvaksinert. Regjeringen tar snart beslutningen om videre gjenåpning. Denne skal ikke styres av datoer, men av hastigheten på vaksineringen.

70 prosent av de innlagte de siste fire ukene var uvaksinerte. 14 prosent hadde fått én dose, mens 16 prosent var fullvaksinert.

Det er fortsatt i underkant av 1,6 millioner innbyggere i Norge som er uvaksinert. 500.000 av dem er 18 år eller eldre, opplyser FHI-direktør Camilla Stoltenberg.

– Det viktigste nå er å takke ja til vaksine, sier Stoltenberg.

Utvider fritak

Fritaket fra smittekarantene utvides fra seks til tolv måneder for dem som har hatt koronaviruset, med kraft fra i morgen.

Det gjelder kun for koronasertifiktatet innenlands. Når det gjelder innreisekarantene, vil smittekarantenen fortsatt være på seks måneder.