I et intervju med Avisa Oslo gjort før partiets landsmøte i helgen, sier den tidligere partilederen i Oslo gjennom 12 år, partisekretæren, statssekretæren og stortingsrepresentanten siden 2005 følgende om han vil bli statsråd for sitt nye parti:

– Jeg må nesten kaldkveles for å si ja til det, tror jeg.

Bøhler vil heller være en “ombudsmann” i treningstøy som kan snakke med alle slags folk uten å være omgitt av sikkerhetsvakter.

Oslos velgere vet altså allerede nå at hvis de stemmer på Jan Bøhler til høsten, så ønsker han seg ikke inn i Regjeringen.

Senterpartiets førstevalg er som kjent å gå i regjering med Arbeiderpartiet, uten SV, og målingene peker relativt entydig mot regjeringsskifte.

Det hadde kanskje vært OK for Bøhlers velgere i Groruddalen å ha en representant rundt Kongens bord? En person som søkte maksimal politisk innflytelse på vegne av byen?

Men hva vet jeg.

Vel, trolig blir det løst på andre måter. Jeg vedder en flaske Jägermeister på at partileder Jonas Gahr Støre kommer til å spørre byrådsleder Raymond Johansen om å gå inn i regjeringen hvis de rødgrønne vinner, og jeg vedder uten betenkningstid en kasse kaniner på at groruddølen Raymond sier ja til Kongen.

Jeg tror dessuten ikke Ap aksepterer Sps krav om at SV skal holdes utenfor, og da er det mer enn tenkelig at SVs Kari Elisabeth Kaski også blir å se på Slottet hver fredag klokken 11.

Men altså ikke Jan Bøhler.

De fleste målinger som er tatt opp i Oslo etter at Bøhlers kandidatur til 1. plassen på Sps liste ble kringkastet i fjor høst, har gitt ham en taburett, slik at han vil være sikret minst 24 år på Stortinget til sammen.

Men i snitt er ikke målingene til Sp i Oslo ekstraordinært sterke, slik de har vært i resten av landet. Sp har alltid ligget lavt i Oslo, og har i moderne tid kun vært representert på Løvebakken mellom EU-valget i 1993 og til 1997. Slik sett har Bøhler gitt partiet en sårt etterlengtet boost i hovedstaden, men selv den aller beste målingen i Oslo er bare på rundt en tredjedel av den aller beste målingen nasjonalt.

Jeg tror de andre partiene kommer til å kjøre knallhardt mot Sp både nasjonalt og i Oslo i denne valgkampen.

Jan Bøhler skal altså forsvare et parti som på inn- og utpust, og gjennom år, har gjort sentralisering til det mest negativt ladede ordet i hele det norske språk.

Vel, det er Oslo som fyller delen sentral i termen sentralisering.

Jeg tror det er mange i Oslo som er kritisk til sentralisering som sådan i Norge, så det er ikke nødvendigvis sånn at et slik budskap helt mangler resonansbunn. “Nær-politireformen” - hvor flertallet på Stortinget maktet å legge jug inn i selve navnet på reformen - er neppe voldsomt mer populær i Oslo enn andre steder.

Og også i Oslo ligger det en klar og tydelig politisk konflikt mellom ytre og indre bydeler, mellom sentrum og periferi.

Men Trygve Slagsvold Vedum har med hele seg lyktes med å kommunisere en brodd mot Oslo, hvor kodeordet er sentralisering, som har slått godt an rundt om i Norge. Dette er en vesentlig bestanddel i hans suksess de siste årene. Det har vært politisk effektivt, men lite lekkert, særlig sett fra en by som ikke har sånne følelser for det Norge som ligger utenfor bygrensene.

Det er midt i denne fortellingen fra Vedum at Jan Bøhler skal operere og manøvrere frem til 13. september.

I vår ønsket Frp og Sp å flytte 160 statlige arbeidsplasser i GIEK fra Oslo til Vestlandet. Det var bare en del av Sps kongstanke om å flytte mange flere statlige arbeidsplasser ut fra Oslo.

Jan Bøhler kom i skvis, og som kompromiss internt skulle flere arbeidsplasser flyttes fra forskjellige steder i Oslo og til Groruddalen, mens GIEK skulle ut av byen. Bøhler endte opp med å stemme mot Sp i denne saken, men det forteller hvilken spagat han står i.

Der Jan og Trygve er fundamentalt enige, er at NRK ikke må flytte til Ensjø.

Slik NRK har bestemt seg for og dagens borgerlige regjering og rødgrønne byråd støtter.

Jan og Trygve vil flytte NRK til Grorud stasjon, og Trygve vil endog gjøre dette til en viktig sak i eventuelle regjeringsforhandlinger.

Virkelig?

Er det sentralisering i Senterpartiets verden å flytte NRK fra Majorstua til Ensjø?

Det er ni kilometer fra Ensjø til Grorud stasjon.

Er ni kilometer forskjellen på sentralisering og desentralisering i Oslo Sp?

Det tar 12 minutter med bil, 21 minutter med kollektivtransport og 30 minutter med sykkel, ifølge Google Maps.

Dette er, hvis vi legger all mulig godvilje til, et fullstendig lattervekkende standpunkt.

Fredag kom valgeksperten Svein Tore Marthinsens ukentlige oppdatering. Han fastslår om Sp: “Det butter noe for Sp nå. Men fortsatt ligger partiet meget godt an”.

Marthinsen påpeker at siden nyttår har Sp nasjonalt gått fra å være jevnstore med Ap og Høyre på rundt 21 prosents oppslutning, til et snitt på 17 prosent. Samtidig har Ap gått opp til 24 prosent.

Utad fremstår Vedum som om han tar denne tilbakegangen, som ingen vet om vil fortsette eller ikke, med knusende ro.

Jeg har vært politisk reporter lenge til nok til å vite at det er helt annerledes når kameralysene er slått av. Da ligger Vedum i fosterstilling under pulten sin skjelver som et aspeløv, alt mens han hikster.

Jeg tror det er sannsynlighetsovervekt for at Jan Bøhler klarer å kapre et mandat i Oslo, men jeg er ikke sikker. For Bøhler trenger betydelig drahjelp fra nasjonale trender. Forsetter Vedum å falle nasjonalt, vil Bøhler garantert gjøre det samme i Oslo.

Hvis det eneste resultatet av Bøhlers ombudsvirksomhet blir å flytte NRK noen få kilometer lenger opp i Groruddalen, er det vanskelig å se den helt store nytten Oslo skal ha av å sende ham som Sps mann til Stortinget.

Og så tror jeg det er viktig for Jan Bøhlers kandidatur at færrest mulig her i byen ser musikkvideoene hans før valgdagen.