Den historiske eiendommen i St. Olavs gate 32 like ved Slottsparken har vært eid av staten siden bygningsåret i 1880.
Nå er det solgt: For 345 millioner kroner kjøpte Flakk Gruppen og familien Brendmoe bygget fra Statsbygg, etter en budrunde med totalt 41 bud.
– Det ble litt kamp om beinet, men det viser bare at det var stor interesse for bygget. Statsbygg er nok godt fornøyd med at de fikk en god pris, sier konsernsjef i Flakk Gruppen Knut Flakk til Avisa Oslo.

Nå er kjendisvillaen ute på markedet igjen: – Det er ikke dyrt hvis man ser hva som selges
Boutiquehotell
Hovedbygningen og annekset ble bygget for Norges geografiske oppmåling (nåværende Statens kartverk) og det nyopprettede Statistisk sentralbyrå.
I mars i år la Statsbygg eiendommen ut for salg, etter at regjeringen hadde besluttet at den skulle selges.
Nå avslører de nye eierne planene etter kjøpet:
Flakk Gruppen driver tre boutiquehoteller på Sunnmøre, og planen er at den praktfulle eiendommen i St. Olavs Gate 32 skal føye seg inn i rekken.
– Det er et fantastisk bygg og en fantastisk eiendom, med et veldig godt utgangspunkt for et boutiquehotell av høy standard og kvalitet. Vi ser stor verdi i at det er et gammelt hus, og vi ønsker å ha med oss den unike historien videre.

Slår tilbake mot Plan- og bygningsetaten
Sammen med familien Brendmoe overtar Flakk Gruppen eiendommen senest første september. Konsernsjefen forteller at hotellet forhåpentligvis vil være klart først om to til tre år.
– Det er et ganske omfattende prosjekt, og det er viktig at det blir gjort skikkelig. Nå skal vi først inn i en dialog med instanser som Plan- og bygningsetaten og Byantikvaren, så det er litt vanskelig å anslå en tidsramme.
Eiendommen er på totalt 5000 m² over fire etasjer, fordelt på hovedbygget og annekset, og konsernsjefen forteller at de også har store planer for eiendommen rundt bygget.
– Det er et hageanlegg rundt bygget som i dag er nokså nedkjørt. Dette ønsker vi å ruste opp og utvikle så det blir et hyggelig sted å oppholde seg. Her ligger det muligheter for ting som uteservering, restaurant, og kafé.

Boligmarkedet gikk i vårdvale
– Veldig skuffa
Selv om både kjøper og selger er fornøyd med utfallet, er det spesielt én gruppe som er skuffa over salget: Studentene i Oslo har lenge ønsket seg et nytt studenthus, og pekte seg ut nettopp St. Olavs gate 32 som den perfekte eiendommen for dette formålet.
Aftenposten skrev i september i fjor at Studentsamskipnaden (SiO) og Velferdstinget i Oslo og Akershus hadde signalisert ønsket for politikerne.
Idun Kløvstad er leder for Velferdstinget i Oslo og Akershus, og forteller at de er «veldig skuffet over salget»:
– Vi ønsket oss et rettet salg til studentsamskipnaden fra staten. SiO var med i budrunden i starten, men det gikk såpass langt over takst at jeg ikke er overrasket over at de måtte si seg tapt, bygget gikk for en altfor høy pris, forteller hun til Avisa Oslo.
–Vi hadde håpet at utfallet ville være annerledes, og vi ser på det som et tilbakesteg i planene om å gjøre Oslo om til en studentby og ikke bare en by med mange studenter. Nå må vi bare stake ut en kurs videre, fortsetter hun.
Ønsket var et «et nytt, levende og attraktivt studenthus med aktivitet fra morgen til kveld».
– Vi ønsket at bygget skulle være flerfunksjonelt, med både serveringsvirksomhet, foreningsaktivitet, og arenaer som bidrar til å skape samskaping og styrke innovasjonsgraden blant studenter i Oslo.
I Statsbyggs pressemelding fredag, uttaler kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup seg om salget av St. Olavs gate 32:
– Regjeringen er opptatt av å selge eiendommer staten ikke har bruk for, og at salgsinntektene brukes til andre gode tiltak for fellesskapet. Salget sikrer at de vakre og fredede byggene blir pusset opp og at lokalene blir tilgjengelige for alle besøkende. Jeg tror dette vil bli en ny attraksjon i Oslo.
