Kort tid etter midnatt trykket sjefredaktør Magne Storedal og hans besetning på startknappen på det som blir et nytt aviseventyr i hovedstaden. I det Norges største aviseier – Amedia – utvider sortimentet med en tittel utelukkende med fokus på Oslo, Avisa Oslo, markerer det starten på et av de mest ambisiøse medieprosjektene i nyere tid.

– Dette har gått veldig fort. Folkene i redaksjonen møtte på jobb for første gang for bare en uke siden, og jeg er imponert over hva de har stablet på beina på den korte tida. Og herfra blir det bare bedre med journalister som har vært lenger i sving sammen, sier Magne Storedal.

Han er selv en av landets mest rutinerte avismakere som en nøkkelfigur både i VGs, DNs og Romerikes Blads nyhetsledelse de siste tretti årene.

Avisen har blitt lagt merke til utenfor landets grenser. Her er en tidligere toppsjef i den svenske storavisen Expressen:

Korona-fokus

Smittedramaet som utspiller seg nå var en viktig årsak til at lanseringen av den nye avisen ble fremskyndet fra januar 2021 til den siste dagen i november.

– Midt i en stor lockdown grunnet en alvorlig pandemi, trenger selvfølgelig hovedstaden en avis som rapporterer fra time til time om det dramaet som nå utspiller seg i Oslo. I tillegg til de meget alvorlige medisinske og personlige konsekvensene av all nysmitten, tar nå nedstengningen av Oslo strupetak på mye av byens næringsliv, skriver Storedal i en kommentar.

– I det korte bildet blir tusenvis permitterte fordi hoteller, restauranter, barer og butikker mister omsetning. I det litt lengre bildet risikerer et høyt antall mennesker i Oslo å miste jobben fordi så mye næringsvirksomhet nå står i fare for å bukke under, fortsetter han.Situasjonen for flere restauranter er da også et sentralt tema på lanseringsdagen med blant annet to nyheter om restauranter som går over ende i pandemien.

Som Oslo-beboer og pressemann føler Storedal på det han kaller et vakuum. Det er en åpenbar mangel på medier som bryr seg om Oslo.

– Etter mitt syn er det et stort nyhetsvakuum i Oslo. De andre store nyhetsorganisasjonene som har tilhold i Oslo, har ikke denne byens puls, ve og vel som sin viktigste prioritet. De jobber med helt andre geografiske nedslagsfelt enn vårt. Avisa Oslos virkeområde begynner og slutter ved bygrensa, konkluderer redaktøren.

Her er fartsgrensen 30 km/t – nå vil MDG ha den enda lavere

Tilgang til alle Amedias aviser

Amedia har lansert det som kalles «Netflix for aviser» ved at man kan tegnet et såkalt +Alt-abonnement der man ikke bare får tilgang til sin egen lokalavis, men også alle de over 70 titlene konsernet har i sin portefølje.

– Vi skal ha mye av stoffet vårt åpent, men følger selvsagt Amedias forretningsmodell der vi tar oss betalt for journalistikken. Vi tror det blir mange gode grunner til å abonnere på Avisa Oslo, sier Storedal.

Avisens redaksjon består inntil videre av journalister som er utlånt fra andre aviser i Amedia. Det er en rekke stillinger utlyst som man skal besette i nær fremtid.