Gå til sidens hovedinnhold

Hilsen til Avisa Oslo: – Velkommen til Oslo!

Artikkelen er over 1 år gammel

Det var med stor glede jeg mottok nyheten om at det kommer en helt ny, og offensiv, nettavis i Oslo. På vegne av byrådet ønsker jeg Avisa Oslo hjertelig velkommen!

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Å styrke Oslo-offentligheten har vært et viktig mål for meg siden jeg ble byrådsleder i 2015. Mange forsøker å gi inntrykk av at Oslo snarere er overdekket i mediene, og at Norges hovedstad får alt for mye plass. Det stemmer i liten grad. Spørsmålene av størst betydning for byens befolkning blir fremdeles ikke dekket grundig nok. I Oslo har vi 15 bydeler som hver for seg er på størrelse med middels store norske byer. Til forskjell fra de fleste norske byer, mangler flere av våre bydeler lokalaviser. Bydelens politikere fatter beslutninger som kan ha stor betydning for folks liv. Da er det helt nødvending at folk får mulighet til å følge med og involvere seg.

Tidligere i år slo Medietilsynet fast i sitt mediemangfoldsregnskap at Oslo peker seg ut som eneste reelle geografiske blindsonen i Norge, med liten redaksjonell dekning av lokale forhold. Det er en demokratisk utfordring vi må ta på alvor. Vi trenger en kritisk presse for å ha et reelt, levende lokaldemokrati.

Det har kommet til noen nye lokalaviser og mindre redaksjoner som dekker Oslo i løpet av de siste årene. Men at Oslo fremdeles er underdekket fra et lokalt perspektiv er det ingen tvil om. At Avisa Oslo satser friskt, med et stor mediekonsern i ryggen, er veldig gledelig.

Det er ingen tvil om at det er nok å ta av for en redaksjon som spesialiserer seg på Oslo-stoff. Oslo er unik i verdenssammenheng med at vi har så mye natur i og rundt byen. Faktisk er to tredjedeler av kommunens areal skog eller vann. Samtidig er Oslo den eneste ordentlige storbyen i Norge. På mange måter likner vi mer på andre storbyer internasjonalt enn på andre norske byer. Enkeltbydeler i Oslo på noen få kvadratkilometer er større enn mange norske byer.

Oslo har vokst med 200.000 innbyggere på 2000-tallet, og passerer 700.000 innbyggere i løpet av året. Veksten stiller enorme krav til kommunen. Vi må bygge nok skoler og barnehager. Vi må sikre at samfunnskritisk infrastruktur holder tritt med utviklingen. Vi må legge til rette for at det bygges nok boliger, og for at byen utvikles med innbyggernes behov i sentrum. Kommunen er styrt etter et parlamentarisk system, og har et budsjett på rundt 80 milliarder kroner.

Oslo er enormt allsidig. Vi har innbygger med 200 nasjonaliteter. De største sosiale forskjellene: de med mest utdanning og de med minst. De med mest penger og de med minst.

Oslo er fylket med høyest verdiskaping i landet, med et svært variert næringsliv. Mange norske kommuner har én hjørnesteinsbedrift, i Oslo er våre hjørnesteinsbedrifter mange og mangfoldige. Vi har Norges ledende kunnskapsmiljøer, to universiteter og rundt 80 000 studenter. Mange av Norges største bedrifter har kontorer i Oslo, og en lang rekke internasjonale selskaper. 180 000 personer reiser inn til Oslo for å jobbe hver dag.

«Alle» har et forhold til Oslo – uansett om man bor her eller ikke. Hele landet er avhengig av en hovedstad som fungerer.

Som byrådsleder er jeg sikker på at jeg både kommer til å bli glad og irritert for sakene og vinklingene som avisa kommer med. Slik skal det være. Jeg har ingen illusjoner om at mer dekning av Oslo-politikken fører til færre vanskelige spørsmål. Vi ønsker en mest mulig åpen by, og mest mulig gjennomsiktighet i hvordan byen styres.

Jeg håper at Avisas Oslo inntog gjør at de andre mediene som dekker Oslo også styrker sin satsing. Vi trenger mangfold og konkurranse for at denne fantastiske byen skal få dekningen den fortjener.

Kommentarer til denne saken