Et enstemmig gruppestyre i Høyre har gått inn for ham som ny fraksjonsleder for partiet i byutviklingsutvalget. Kopp kommer også til å bli ny leder av byutviklingsutvalget.

Han møter Avisa Oslo (AO) på rådhuset samme dag som innsettelsen av USAs neste president.

Før intervjuavtalen deltok han på digitale møter før han måtte ut en tur til Økern i forbindelse med politisk arbeid med en plan for offentlig rom. Det var krevende å finne tid, og avtalen måtte på kort varsel forskyves i 15 minutter før han til gjengjeld fant god tid til å snakke med oss på et møterom i rådhuset.

– Nå kommer det til å bli svært hektisk, og jeg må si at jeg har en relativt full kalender, sier Hermann Kopp.

– Hvordan synes du det er å ha så mye å gjøre?

– Synes det er jævla moro! Jeg ville ikke vært det foruten. Jeg kan ikke tenke meg noe annet, og er veldig happy med det, svarer han kontant.

Les også

Et skadeskutt Oslo Høyre sjangler videre

– Full av energi

Kopp har 30 års fartstid i Oslo-politikken og har så bred og lang erfaring innen næringsliv og akademia at vi ville trengt dobbelt så lang spalteplass i denne saken, bare for å oppsummere CV-en hans – minst.

Med unntak av en periode i 2007 hvor han beskriver sin politiske innsats som «fritidspolitiker på heltid», er det nå i 2021 at han for første gang trer inn i rollen som heltidspolitiker – og det nesten halvveis gjennom 80-årene.

I dag er han blant annet fortsatt styreleder for et selskap på vestlandet – Coast Seafood – som kan skilte med positivt årsresultat på over 96 millioner kroner i 2019.

Ja, og så er det vervene i boligsameie og garasje som «tar sin tid det også», forteller han. I tillegg til flere andre jern i ilden.

– Jeg betrakter ikke meg selv som en pensjonist på den måten at jeg har hatt og fortsatt har spennende styreverv i tillegg til politiske engasjementer, sier han.

Det er en engasjert politiker som snakker på inn- og utpust, forandrer positurer ved bordet og drar fram den ene historien etter den andre mens han snakker.

– Jeg vil fortsatt hevde at jeg er full av energi og synes det er moro å drive med. Jeg føler at jeg fortsatt fornyer meg og prøver å lære nye ting.


– Alder bør ikke være en hindring

Under et slikt intervju, samme dag som presidentinnsettelsen i USA, er det vanskelig å ikke dra linjene over dammen, hvor landets neste president må tåle at det skrives mediesaker om betydningen av hans alder, samt slenges negative bemerkninger om hans 78 år. Men alderen hans er bare barnemat sammenlignet med Hermann Kopp på 84.

Han tar AOs gjentatte spørsmål om alder med hyggelige smil, men er klokkeklar:

– Når du ikke lenger kan fungere, må du gå av. Men alder bør ikke være noen hindring hvis du vil jobbe, kan jobbe og er i stand til å jobbe. Da bør hvor gammel du er egentlig være ganske uinteressant.


Han blir engasjert når han beskriver blant annet hvordan eldre i pensjonistalder er underrepresentert på Stortinget og i folkevalgte organer. Vårt Land skrev nylig om at Carl I. Hagen er eneste politiker over 70 med reell sjanse på stortingsplass.

– Det er ikke ungdommen som har svarene på alle ting. Vi har fulgt med i tiden, vi har erfaringer og kunnskap vi kan bidra med som seniorer. Jeg må få si at jeg også føler meg enormt privilegert som får lov til å jobbe med disse unge menneskene. Så får de heller se litt rart på meg og si: «Ja, han gamle gubben der ja ...» Men jeg føler at jeg får både respons og at jeg blir hørt av mine unge venner i politikken.


– Håper vi alle blir som Hermann

Skussmålet han får fra Høyres nye gruppeleder tyder på at han har tolket det rett.

– Jeg gleder meg veldig til å jobbe tettere med Hermann. Han er en imøtekommende politiker som er opptatt av rollen som ombudsmann og å hjelpe folk i møtet med kommunen, som er en veldig viktig egenskap for en politiker, begynner Høyres nye gruppeleder, Anne Haabeth Rygg.

– Jeg håper at vi alle er som Hermann når vi er 84 år, at vi er så aktive og har så mye å gi for samfunnet.

Hermann Kopp får for øvrig vervet på bekostning av Øystein Sundelin som har trukket seg. Han har også trukket seg fra rollen som gruppeleder i Oslo Høyre etter den opprivende konflikten i partiet.

Viktig rolle

Det er nettopp byutvikling som Kopp selv trekker fram som sin største politiske interesse, som kombinert med hans lange erfaring med faget, gjorde ham til et godt valg for lederrollen.

Selv om han liker å jobbe med de store sakene, reguleringene og planene, trekker selv fram ombudsmann-rollen overfor innbyggerne som noe av det viktigste for ham i et slikt utvalg.

– Det er alltid store saker i utvalget, men selv de små sakene som gjelder en balkong eller garasje, er de store for dem det gjelder. Da mener jeg at ombudsmannsrollen er viktig for politikerne. Så lenge de kan anke dette inn for politisk behandling, må vi ta det veldig seriøst og behandle det på en skikkelig måte.