På ettermiddagen 19. desember troppet flere aktivister fra den islamfiendtlige organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) opp utenfor Oslo rådhus.

På Fridtjof Nansens plass, rett foran trappene til rådhuset, satte de fyr på fire koraner.

En video SIAN selv publiserte på nettet, viser at to sikkerhetsvakter fra rådhuset forsøkte å slokke brannen med å helle vann på flammene.

Skade på netthinnen

Vaktene omtales som «svin» og «muslim» av SIAN-aktivistene. En av dem, en 34 år gammel mann, stiller seg foran den ene vakten for å hindre ham i å komme fram til koranbålet.

Idet vakten gir mannen et dytt i ryggen, snur han seg og sprayer ham i ansiktet med rød spray.

Nå er 34-åringen satt under tiltale ved Oslo tingrett for vold mot offentlig tjenestemann og grov kroppskrenkelse.

I tiltalen er det gjengitt hvordan den fornærmede vakten ble sprayet med det som omtales som rød forsvarsspray. Det resulterte i at han ble påført en netthinneskade som medførte smerter og lyssensitivet.

Det er satt av én dag til rettssaken mot 34-åringen, som skal opp for Oslo tingrett 24. mai. Avisa Oslo har ikke lyktes med å få en kommentar fra mannens forsvarer, advokat Espen Wangberg.

– Spennende rettssak

Lars Thorsen, leder i SIAN, var ikke kjent med at det var tatt ut tiltale mot medlemmet da Avisa Oslo snakket med ham torsdag ettermiddag.

Han kan imidlertid fortelle at organisasjonen har overlevert sitt videomateriale fra hendelsen 19. desember til politiet.

– Det blir en spennende rettssak. For oss er det ikke vanskelig å se hva som er sakens faktum, sier Thorsen.

SIAN har tidligere uttalt at 34-åringen forsvarte seg mot det de har karakterisert som et angrep fra rådhusvakten.

– Jeg er ikke overrasket over at det er tatt ut tiltale, fordi politiet tidligere har betraktet bruk av forsvarsspray som vold. Det er fullstendig noldus, men det er holdningen politiet har inntatt. Da kan det være godt å få brakt en slik sak inn for retten, sier Thorsen.

– Ganske sjokkert

Den 34 år gamle mannen sier til Avisa Oslo at han ikke erkjenner straffskyld.

– Det du ikke ser på videoen er at han holder meg fast i min venstre arm. Og jeg er fullt berettiget til å forsvare meg når noen jeg ikke aner hvem er, angriper meg bakfra.

SIAN-aktivisten mener at han handlet i selvforsvar, og reagerer på at han blir fremstilt som gjerningsmannen.

– Her er det en mann som går til angrep på lovlige demonstranter. Jeg ba ham flere ganger om å slutte å dytte, men han holdt meg fast og fortsatte. Istedenfor å forsvare med vold, som jeg mener jeg hadde rett til, så forsøkte jeg ikke å eskalere situasjonen og valgte heller å forsvare meg med en lovlig selvforsvarsspray.

– Jeg er ganske sjokkert, og lurer på politiet i det hele tatt sett videoen selv, sier 34-åringen.