Gå til sidens hovedinnhold

Her pågripes miljøaktivistene på Vaterland

Mandag aksjonerte aktivistgruppen Extinction Rebellion mot Equinor flere steder i landet. På Grønland grep politiet inn etter fire timer.

Siden rundt klokken 13.00 mandag ettermiddag har aktivistgruppen aksjonert mot Equinor på åtte steder i Oslo. På Grønland sperret de gata ved Vaterlands bru med mennesker, banner og en dunk med farget vann og falske penger som skulle simulere olje.

Aksjonen var ikke søkt om, og den var derfor å regne som en ulovlig markering.

  • Se video av pågripelsen av Cornelia Reichmann øverst i saken.

Internasjonal bevegelse

Extinction Rebellion er en internasjonal bevegelse som bruker ikkevoldelig direkte aksjon og sivil ulydighet for å skape oppmerksomhet om klimakrisen og den økologiske krisen.

De fikk mye oppmerksomhet i september da de en morgen blokkerte inngangen til Olje- og energidepartementet, blant annet ved hjelp av en avkledd dame dekket av «olje».

Flere aksjonister har måttet møte i retten de siste månedene etter å ha nektet å vedta foreleggene de er ilagt etter demonstrasjonene.

– Regner med å bli arrestert

Da Avisa Oslo var ved Vaterland bru ved klokken 17.00 mandag ettermiddag fortalte innsatsleder Lars Kostveit at aksjonen gikk stille og rolig for seg, men at politiet ville vurdere om de skulle gi aksjonistene pålegg om å fjerne seg.

– Vi har valgt å sperre gaten siden det ikke er så mye trafikk her uansett og det er det sikreste nå, sa han da.

Aksjonist Cornelia Reichmann fortalte at de ikke hadde noen planer om å fjerne seg før de eventuelt ble fjernet med makt.

– Vi regner egentlig med å bli arrestert, sier hun.

– Hva aksjonerer dere mot?

– Vi aksjonerer mot Equinor som har sju ganger så mye olje som de trenger, men som fortsetter å bore etter mer olje, sier hun.

Flere pågrepet

Kort tid senere, klokken 17.15, fikk en rekke aksjonister pålegg om å fjerne seg fra veien. De fikk ti minutter på å fjerne dunken med «olje» og gjøre det mulig for trafikken å passere.

Aktivistene tømte dunken med det svarte vannet ut i veibanen, men fjernet ikke seg selv.

Dermed ble seks demonstranter pågrepet.

Også i Parkveien ble det foretatt pågripelser mandag ettermiddag. Her ble en rekke aktivister pågrepet etter å ha demonstrert ved å helle «olje» over hverandre.

Ved 19.00-tiden mandag kveld opplyser Extinction Rebellion at totalt 18 av deres aksjonister i Oslo er pågrepet og at aksjonen fremdeles pågår flere steder.

Kommentarer til denne saken