Reguleringen av Filipstad-området utenfor Aker Brygge har tatt mange år, men før sommeren i fjor ble det rødgrønne byrådet enige Venstre om en utbygging. Filipstad blir et prestisjeprosjekt med høye miljøkrav og krav til uteområder, der de dyreste boligene får en fantastisk utsikt mot fjorden.

Partner Anders Johan Langtind hos Privatmegleren Ullevål er ikke i tvil om hvordan han skal beskrive Filipstad som boligområde:

– Filipstad tror jeg blir helt magisk! Det jeg har sett av planer, blir utrolig flott, sier Langtind til Avisa Oslo.

Les også

Boligbyggingen i Oslo er halvert og derfor blir det stadig dyrere å kjøpe egen bolig

De høyeste

– Jeg tror Filipstad kommer til å bli en av de mest attraktive, nye bydelene i Oslo og at Filipstad absolutt kommer til å bli den bydelen som kommer til å oppnå de høyeste prisene når det legges ut for salg.

Langtind mener «dyreste» kanskje blir en litt feil betegnelse, men at Filipstad kommer til å bli den nye bydelen med de mest kostbare boligene, tror han er helt sikkert-

– Jeg tror at de som venter på Filipstad-utbyggingen må belage seg på snittpriser på et sted mellom 150.000 til 200.000 kroner for 2- til 4-romsleiligheter. Men vi kommer også til å se leiligheter som vil gå for pluss/minus 300.000 kroner, sier han.

Ny rekord

I så fall går det mot ny norsk og nordisk rekord per kvadratmeter. Den nåværende rekorden er på 287.000 kroner kvadratmeteren for en eksklusiv leilighet på 160 kvadratmeter på fasjonable Gimle terrasse, med utsikt over Frognerkilen og Bygdøy.

300.000 kroner kvadratmeteren betyr svimlende 30 millioner kroner for en 4-romsleilighet på 100 kvadratmeter. 30 millioner tilsvarer over 50 ganger den gjennomsnittlige årsinntekten i Norge.

På spørsmål om hvem Langtind tror blir kjøperne, svarer han at det nok er alle type personer og familier som ønsker seg til Filipstad.

– Men det vil nok være lommeboka som dessverre kan sette begrensingen, sier han.

Tom Elliot Johnsen hos Sem & Johnsen er en av de virkelige ringrevene blant norske eiendomsmeglere. Johnsen har de seneste årene solgt flere av de dyreste boligene i Oslo.

220.000 per m²!

Ringreven spår at gjennomsnittet på Filipstad blir 220.000 kroner per kvadratmeter. For en 3-romsleilighet på 75–80 kvadratmeter tilsvarer det 16–17 millioner, milevis over det folk flest har råd til.

– Området blir antakelig helt unikt, sydvestvendt med utsikt mot fjorden og Bygdøy, sier Johnsen.

– Og hvem ser du for deg blir kjøperne? – Det er velstående nåværende villaeiere fra Oslo vest, samt yngre urbane fra finansbransjen.

Baard Schumann ledet i mange år Selvaag Bolig og er nå leder for nystartede Nordr Eiendom, tidligere Veidekke Eiendom. De fullfører for tiden sammen med Obos det nye prestisjeprosjektet i Middelthuns gate på Majorstuen.

Schumann sier 220.000 kroner kvadratmeteren høres mye ut, men svinedyrt blir det ut fra erfaringene fra deres eget prosjekt.

Les også:

Dyre tomter

– Hvis jeg skulle har regnet på det i dag, tror jeg ikke snittet ville være høyere enn 150.000 kroner kvadratmeteren Jeg har ikke tro på drømmepriser i snitt, men det blir dyre tomter.

– Det mest sammenlignbare prosjektet er Middelthuns gate, der vi i snitt oppnår 145.000 kroner per kvadratmeteren. Det er høyt, men ut fra det høres 150.000 kroner kvadratmeteren ganske fornuftig, sier Schumann.

Han sier det alltid er noen leiligheter på toppen som kan oppnå rekordpriser, så da er 00.000 kroner kvadratmeteren mulig

150.000 kroner kvadratmeteren betyr eksempelvis hele 11,25 millioner kroner for en 3-romsleilighet på 75 kvadratmeter.

– Kommer det leiligheter her under 10 millioner?

– Nå blir det jo ikke mange 2-romsleiligheter på Filipstad, men la oss si de minste leilighetene blir på 40 kvadratmeter. De blir fort priset til 170.000 kroner kvadratmeteren, svarer Schumann. Da snakker vi i så fall om rundt 7 millioner kroner.

Skyhøyt

Leilighetene på Filipstad blir rådyre av spesielt to årsaker: Skyhøye tomtekostnader på grunn av den attraktive beliggenheten og strenge krav til standard og kvalitet, inklusive miljø.

Schumann anslår tomtekostnadene til rundt 40.000-45.000 kroner kvadratmeteren. Bare det utgjør over 3 millioner for en typisk 3-romsleilighet. Så har vi byggekostnadene, inklusive finansieringskostnader og en del administrative kostnader.

Her spår Schumann 65.000-70.000 kroner kvadratmeteren, om lag 5 millioner kroner for vår 3-romsleilighet. I tillegg må utbyggerne ut med et såkalt infrastrukturbidrag til kommunen for opparbeidelse av et helt nytt boligområde.

Schumann tror det fort kan utgjøre 10.000 kroner per kvadratmeter, i så fall det desidert høyeste bidraget i de nye boligprosjektene i Oslo. Og dette veltes til syvende og sist over på boligkjøperne. Prisene på nye boliger er på full fart oppover i Oslo.

– I dag ligger gjennomsnittlig utsalgspris på ca. 89.000 kroner kvadratmeteren. Jeg tror vi i løpet av et år kan se et snitt på 100.000 kroner kvadratmeteren for nye boliger i Oslo. Det er også gjennomsnittet i Stockholm innenfor tilsvarende Ring 3 i Oslo, sier den erfarne boligbyggeren.

Over 2000 boliger

Totalt er det planlagt for mellom 2200–3000 boliger på Filipstad, der inntil 300 boliger kan leies ut. Men til tross for forliket før sommeren, er det høyst usikkert når en utbygging kan starte. Vi snakker om mange år i tid, slik at de ovennevnte nivåene kan bli enda høyere. Schumann spår at det vil ta 6–8 år før en utbygging på Filipstad kan starte, slik at prisene da kan være enda høyere.

I tillegg til boligene kommer det en strandpark på 41 mål med bademuligheter i fjorden, rundt 9000 arbeidsplasser, en ny grunnskole med flerbrukshall for 840 elever og nye barnehager med til sammen 24 avdelinger.