– Nå så prøver vi å få alle leveringene hit i tide og alt i orden på lagerrommet. Vi steller i bakgården, får på plass puter og testsmaker øl. Vi prepper mat, rydder og vasker til i morgen. Vi gjør alt, alt, alt, sier Camilla Mauritzen (28) til Avisa Oslo.

Hun er daglig leder i baren Håndslag i Youngs gate, og er en av dem som skal åpne onsdag etter å ha holdt stengt i nesten sju måneder.

– Vi er supergira! Det føles så bra å kunne ha en mening i hverdagen igjen, hvis du skjønner?

Mye som skal ordnes

Mauritzen rakk bare å se fem minutter av pressekonferansen med byrådslederen forrige fredag før hun forsto at de måtte komme i gang, om de skulle rekke å åpne onsdag.

– Vi har et godt forhold med alle leverandører heldigvis og begynte å bestille varer fem minutter etter pressekonferansen startet. Men det er en stor og kompleks organisering som skal til for at utelivet kan våkne til liv igjen. Det er administrasjon, folk på kontorer, varer som skal leveres, vinduer som skal renses og lokaler som skal vaskes, så vi håper at folk har forståelse for at alt kanskje ikke er helt perfekt, sier hun etterfulgt av god latter.

De siste månedene har Mauritzen og barsjefen gjort alt de kan for å være godt forberedt på gjenåpning med koronarestriksjoner.

– Vi har drevet med ansettelse et par måneder nå. For det krever litt mer bemanning for å drive en bar med bordservering og koronatiltak.

Blir dere klare til i morgen?

– Ja da. Både jeg og barsjefen har vært mentalt forberedt på dette et par måneder.

Også for plantefar, Aleksander Sarr, er dagene hektiske nå. Han jobber med plantevedlikehold på mange av restaurantene som skal åpne.

– Jeg har fire hundre prosent mer jobb disse to ukene enn jeg pleier.

Tirsdag kveld er det om å gjøre å få plantene bakgården i Youngs gate til å se pene ut.

– Planter bryr seg ikke om pandemi, så jeg har brukt pandemien til å ta vare på plantene, men nå når ting skal åpne igjen, så må jeg rigge og kjøpe inn nytt, forteller Sarr.

– Vær tidlig ute

Mandag hadde Håndslag et personalmøte hvor de forfrisket litt kunnskap og smakte på nye produkter, forteller Mauritzen.

– Vi er alle veldig klare! De ansatte er utrolig glade for å være tilbake, for å bidra og ikke minste kunne være sosiale. For ti dager siden var vi litt redde for å måtte åpne den 21. mai og da følte vi på et skikkelig stress. Men denne gangen er det et skikkelig fint stress. Vi er motiverte og vi har noe å arbeide mot. Og hele gjengen er så supergira for å komme i gang igjen.

For å ha kontroll har Håndslag satt en maksgrense på ti bookinger på alle de kommende dagene. Mauritzens tips til folk som vil ha plass er å komme tidlig.

– Mindre grupper har også en bedre sjanse for å komme inn. Hvis du kommer i døra og er full og krangler om tiltakene, da er du ikke velkommen, så kom og vær glad!

– Fikk første booking før Raymond holdt pressekonferanse

Hos Kaja Tinderholt, daglig leder for Fyret Mat & Drikke på Youngstorget, startet også dagen tidlig. Der må alt være klart til åpning onsdag morgen klokken elleve.

– Nå har vi holdt på i hele dag med generell dugnad. Vasket ned hele sjappa, preppa mat, målt opp ut ifra avstandskrav og passet på at alt fra leverandører kommer i tide. Det var stor jubel da Hansa kjørte inn på torget her i stad. For da vet vi at vi har øl til i morgen. Nå står vi og prepper det siste og begynner å komme i mål.

På grunn av lite kapasitet tar ikke Fyret imot bookinger.

– Vi tar bare drop-in. Også for at det skal være mest mulig rettferdig. Men det har tikka inn veldig mye reservasjoner på e-post.

Fyret har mange stamkunder og en av dem forsøkte å booke bord allerede 20 minutter før byrådsleder Raymond Johansen holdt pressekonferansen på fredag, forteller Tinderholt.

– Han skrev «Gratulerer» og ville ha et bord, og da visste vi jo ikke om vi kom til å få åpne engang! Det er jo veldig hyggelig at de er gira på å komme å besøke oss. De fleste har veldig stor forståelse for at vi har lite kapasitet og at vi har disse avstandskravene.

– Lengste sju månedene i mitt liv

Resten av kvelden skal Tinderholt bruke på å få de siste tingene på plass.

– Jeg tror vi blir klare til i morgen. Og det vi fikk får til nå i kveld, det tar vi i morgen tidlig. Nå skal vi gjøre oss så godt ferdig som mulig og så legge beina høyt.

Avgjørelsen om å åpne onsdag tok Tinderholt rett etter pressekonferansen på fredag. Hun ringte de ansatte så tidlig som mulig slik at de skulle få god nok tid til å forberede seg.

– De som hadde mulighet og lyst kunne komme i dag og hjelpe til. Og mange dukka opp, så det er veldig hyggelig. Det er jo fantastisk å møte folk igjen, men veldig trist ikke å kunne klemme de. Vi har ikke mista noen ansatte gjennom nedstengningen, så vi er veldig heldige.

Tinderholt, som både bor og jobber i sentrum, forteller at hun ser fram til å få tilbake det sosiale livet som hun er så glad i.

– Det er så godt å være tilbake. Det er de lengste sju månedene i mitt liv. Jeg håper bare jeg husker hvordan jeg skal slå på kassa.