Hun antar det var 100 kråker som prøvde å hjelpe til, da en ung hønsehauk angrep ei kråke midt i gata, like ved en parkert bil.

Skrek og herjet

– Søndag formiddag var det fryktelig mye lyd på utsiden her. Jeg har en sønn på tre år, og han ville opp i vinduet og kikke. Da så vi sikkert 100 kråker som fløy over her og skrek og herjet, forteller hun.

– Da jeg så ned på gata, så jeg hauken sitte der. Den satt der ganske lenge og hakket og koste seg mens de andre kråkene skrek og prøvde å hjelpe til, sier hun til Avisa Oslo.

Rett etter at hun sluttet å filme, hakket hauken kråka i halsen og drepte den. Deretter tok den kråka i klørne og fløy over taket.

– Jeg synes det var veldig fascinerende å se dette i en gate. Noen synes det er litt skremmende, men det var mest interessant og fascinerende. Det er sjelden man ser det så godt og tydelig som vi gjorde det nå, sier hun.

Sønnen Neo mente hauken liknet veldig på ei høne.

Ung

– Dette er en ung hønsehauk, bare noen måneder gammel, og etter størrelsen å dømme er det en hunn. Det er ikke uvanlig at de flyr rundt i byen og leter etter mat. Det er mye mat for dem i Oslo, sier Håkan Billing, leder av Norsk Ornitologisk Forening Oslo og Akershus.

Tor Arne er bestevenn med ekornet «Tott», rådyr og meis: – En ubeskrivelig følelse

Sju av ti haukunger blir ikke blir så gamle som ett år, og bare de flinkeste jegerne overlever. Hvis de ikke skaffer seg mat, vil de selvfølgelig lide og dø, sier han.

Noen få hønsehaukpar hekker i byen. Ellers holder de til der vi vanligvis tenker de bor – i skogen.

– Den ribber byttet først, og på videoen ser vi at den har begynt med det. I skogen sitter de ofte på en stubbe og ribber. Sparket den gir kråka, er å få et bedre feste. Den har lange, skarpe, spisse klør. Det hender de rett og slett punkterer lungene på fugler med de skarpe klørne, sier Billing.