Smittetallene i Oslo stiger, og det siste døgnet er det meldt om 231 nye smittede personer. Det er det høyeste smittetallet i hovedstaden siden 19. november i fjor. På Stovner er det tilbud om gratis drop-in test på Rommen teststasjon, og mange har tatt turen hit fredag.

– Det er veldig stor pågang. Det er en stor økning i antall som tester seg med tanke på hvordan det var i forrige uke, sier Amalie Høvik Mørck (21), som jobber som vakt.

Fredag kom også nyheten om at koronarestriksjonene i Oslo trolig blir enda strengere fra neste uke av.

Flere på jobb

Mørck har ikke tall på hvor mange personer det er snakk om, men hun sier at flesteparten som kommer er helsepersonell eller foreldre og barn.

– I dag har vi hatt rundt 150 biler innom totalt. Det er som regel to eller tre personer i hver bil som skal teste seg, forteller hun.

På Rommen teststasjon kan både kjørende og gående teste seg på hvert sitt område. Mørck forteller at det i testområdet for gående er mellom 30–40 personer som tester seg i timen.

Mange kommer ifølge Mørck mellom klokken 15.00 og 18.00.

Hun forteller at de fleste velger å komme kjørende. En del av jobben til Mørck er å geleide bilene ned til teststasjonen for gående for å avlaste den andre.

– Rundt oktober var det én person som hadde denne jobben, men de siste månedene har vi vært to på jobb: En som står oppe med bilene, og en som står nede med dem som kommer gående.

Britisk virusvariant

En av dem som har valgt å ta turen til Rommen testsenter fredag er Hilde Rajan (48).

– Jeg testet meg to ganger i fjor, så dette blir den tredje testen jeg tar, sier Rajan, som arbeider i hjemmesykepleien.

Med seg har hun datteren Hirushika Kandiah (16).

På spørsmål om hvorfor de skal teste seg nå, svarer Rajan:

– Sønnen min fortalte i dag at han skulle teste seg fordi en klassekamerat har testet positivt for den britiske virusvarianten. Så da tenkte vi at vi også bør ta testen, sier hun.

Oslos helsebyråd Robert Steen er urolig for den økende smitten i hovedstaden. Han ber innbyggerne som kommer hjem fra vinterferie andre steder, om å teste seg, ifølge NTB.

Til sammen er det blitt utført 370.294 koronatester i Oslo, en tidel av det som er gjort i hele landet (3,7 millioner). Vaksineringen i Oslo er i gang og så langt er det blitt satt 44.332 doser.