Avisa Oslo møter FAU-leder på Tøyen skole, Nina Alnes Haslie, utenfor den gamle tannklinikken i Kjølberggata. Det pågår storstilt rehabilitering av dette bygget.

Ifølge kommunenes egne tall innkalte den kommunale tannlegen i bydel Gamle Oslo, Tøyen tannklinikk, 4 900 barn år til kontroll og undersøkelse. Rett i underkant av 10.000 barn bor i bydelen.

Den kommunale tannklinikken ble lagt ned november i fjor. Helt siden den gang har barna i bydelen dratt til Linderud eller sentrum for å fikse tennene.

Det bekymrer FAU-leder på Tøyen Skole.

– Det er veldig mange unger her, og alle trenger gode tenner. Jeg er litt redd for at dette vil få uheldige konsekvenser, sier Alnes Haslie til Avisa Oslo.


Foreldre overrasket

Per Christian Prøsch, avdelingsdirektør i Tannhelsetjenesten, skriver i en e-post til Avisa Oslo at pasientene som tidligere ble behandlet på Tøyen nå får behandling på deres klinikker på Linderud og Sentrum.

– For noen vil dette medføre noe lengre reisevei, mens andre igjen vil få kortere reisevei, skriver Prøsch.

Tøyen skole har 400 barn, mens det er 270 barn på Vahl skole.

– De jeg har snakket med blir overrasket og sjokkert, mange har ikke fått høre om dette. De håper å få innkalling til sentrum. Men mange er bekymret for å bli sendt til Linderud. Det blir for langt, sier Alnes Haslie.

– Da må man ta seg fri i to eller tre timer for å følge barna til tannlegen, det er ikke alle som har muligheter til det, sier hun.

– Lang vei

Amira Zanrout, FAU-nestleder på Vahl skole, har selv to barn ved skolen, og har vært på Linderud flere ganger.

– Det tar lang tid, og jeg har måtte ta taxi for å rekke tannlegetimen, og komme tilbake til jobb. Det er ikke optimalt, sier hun til Avisa Oslo.

Hun påpeker at det er flere alenemødre i bydelen, og at ikke alle kan følge barna til Linderud, og at mange opplever situasjonen som utfordrende.

– De må ta hensyn til andre familier med levekårsutfordringer, som forsørger flere barn, og ikke har mulighet til å dra med barna til tannlegen, sier hun.

Tannhelsetjenesten opplyser overfor Avisa Oslo at de er i prosess med å finne erstatningslokaler til for Tøyen.

– Vi kan per dags dato ikke si eksakt når vi har en helt ny tannklinikk. Vi skal imidlertid kunne gi et godt tilbud til alle brukerne av våre tjenester. Vi har tre behandlerteam på Linderud og to behandlerteam på Sentrum som innkaller brukerne til ordinær undersøkelse, skriver Prøsch i en e-post til Avisa Oslo.

– Bør ligge nær skolen

FAU-leder på Tøyen synes det er rart at kommunen ikke har erstatningslokale på plass allerede.

– Jeg kan ikke helt forstå dette da de må ha visst at leiekontrakten til det gamle bygget skulle gå ut. Det er rart at de ikke begynte å planlegge dette tidligere.

– Hvis det drøyer å få plass en tannlege, er jeg redd for at unger kommer til å få hull i tenner, og ha det vondt, sier hun.

Hun vil gjerne at kommunen finner et egnet lokale ganske snart.

– Det bør være i nærheten av skolen slik at barna selv kan gå til skoletannlegen, helst på Tøyen torg, sier hun.

Tannhelsetjenesten sier de har jobbet med muligheten for å etablere en ny klinikk på Grünerløkka, men at de nå avsluttet det arbeidet da det viste seg å ikke være gjennomførbart.

– Vi gjør nå en mer helhetlig vurdering av behov for nye klinikker, og ser samtidig på utnyttelsen av eksisterende tannklinikker. Våre klinikker skal plasseres slik at vi får et godt tilbud fordelt rundt i hele byen, tilgjengelighet til klinikk er et av kriteriene vi har, skriver Prøsch, avdelingsdirektør i Tannhelsetjenesten, i en e-post til Avisa Oslo.

LES OGSÅ: