Det skriver OBOS i en pressemelding.

Obos har sju kjøpesenter i Norge, og seks av dem ligger i Oslo.

Til sammen hadde alle senterne en en omsetning på nær 4,3 milliarder kroner i fjor. Det er en fra året 2020, som også var et rekordår.

OBOS-kjøpesenter i Oslo

  • Tveita Senter
  • Oppsal Senter
  • Manglerud Senter
  • Tasta Senter (Stavanger)
  • Sandaker Senter
  • Lambertseter Senter
  • Holmlia Senter

I tillegg har OBOS Tasta Senter i Stavanger

De fleste butikkene i de seks Oslo-kjøpesentrene var mer eller mindre stengt fra slutten av januar og fram til mai i fjor. Likevel endte kjøpesenteråret med et lite pluss.

– Det har vært et utrolig år – på godt og vondt. Mange butikkeiere fryktet i starten av året at de ikke ville overleve. Det var tungt og vanskelig for mange. Så kom andre halvår hvor handelen tok helt av, vi har aldri opplevd noe lignende, sier eiendomssjef Tor Kjetil Dedekam Pederssen i OBOS Eiendom.

Rekordsterkt andre halvår

Det ble et historisk sterkt andre halvår - som toppet seg i desember. Da økte omsetningen i snitt med 10,2 prosent på de syv sentrene. Sammenlignet med 2019 steg omsetningen i desember med drøyt 22 prosent.

Kundene begynte for alvor igjen å handle klær og sko – i tillegg til den vanlige julehandelen. Også spesialbutikker og spisestedene ble godt besøk. Unntaket var restauranter med alkoholservering som fikk det tøffere.

– Folk ønsker å møte andre, være sosiale og gå i butikker. Ikke noe galt med netthandel, men for mange handler det å gå på kjøpesenter om noe mer. Våre kjøpesentre ligger i nabolagene der folk bor, og de fungerer som viktige sosiale møteplasser for mange – ikke minst under pandemien. Vi tror nettopp disse lokale kjøpesentrene betyr mye for mange, spesielt når veldig mye annet ikke er som vanlig, sier Pederssen.

En tredjedel av årets omsetning i desember

De sju OBOS-sentrene økte i 2021 omsetningen med 39,3 millioner kroner samlet. Men det er store variasjoner mellom sentrene.

Sterkest økning i Oslo hadde Sandaker senter, som fra 2020 til 2021 hadde en økning på 3,8 prosent, tilsvarende 404,5 millioner kroner.

Holmlia senter, som åpnet i november etter å ha vært delvis nedstengt i forbindelse med ombygging og nedstenging i 2021, omsatte for 90,2 millioner kroner i året som gikk. Over 30 prosent, 32,3 millioner kroner, av omsetningen kom i desember.

Håper å kunne holde åpent

Sammenlignet med 2019 steg omsetningen med drøyt 290 millioner kroner (7,3 prosent) for de sju kjøpesentrene i fjor.

– Vi gleder oss over at de fleste butikkene våre har kommet seg over kneika. Men det er samtidig viktig å huske at fjoråret var ekstremt vanskelig for mange, med permitteringer og frykt for nedleggelser. Og pandemien er dessverre på langt nær over. Men selv om det ikke er opp til oss, så håper og tror vi at kjøpesentrene vil kunne holde åpent mer eller mindre som normalt framover. Fokuset vårt dette året er å utvikle sentrene videre med nye tilpassede tilbud og tjenester slik at kundene opplever at de får det de trenger i nærmiljøet, avslutter Pederssen.