Fra og med mandag 9. januar til lørdag 14. januar kjører Renovasjons- og gjenvinningsetaten rundt til 1.030 hentesteder i Oslo for å plukke opp brukte juletrær. Mandag morgen hadde blant annet beboere på Kampen sørget for å samle opp en solid mengde før mannskapet var på plass for å hente.

Her kan du se hvor og når kommunen henter juletrærne (ekstern lenke).

Alle oppfordres til å sjekke når hentetiden i sitt nabolag er, deretter legge ut trærne så tett opp mot hentetiden som mulig. Blir trærne liggende for lenge, kan de være en potensiell brannfare eller til hinder.

Etaten vil kun stoppe og hente trærne på ett tidspunkt. Hvis du er for sent ute, blir treet fort liggende en god stund som forsøpling.

Krever mye å hente senere

– De siste årene under pandemien har det vært ganske mange juletrær. Da har det vært ekstra mange som har blitt lagt ut etterpå og blitt liggende. Vi må ta det ansvaret så godt vi kan innenfor en rimelig mengde. Det blir en slags forsøpling og vi kan ikke la det ligge. Men det tar mye tid og krefter. Det er tid som vi må ta fra andre oppgaver, svarer pressekontakt Jørgen Bakke Fredriksen.

I 2022 var det så mange «juletre-etterslengere» at det ikke var kapasitet til å ta unna alt på kort tid.

– I fjor lå det trær her og der til langt ut på våren. Når noen slenger fra seg et tre på et gatehjørne, har vi ikke kjangs, fortsetter Bakke Fredriksen.

Flesteparten klarer å kaste juletreet til rett tid og sted. Pressekontakten skryter av at trærne som legges igjen i stor grad er rene, altså uten juletrepynt og sekker som ikke skal være med på lasset.

Forsøpling eller nytt liv

Forskjellen på om du kaster juletreet til rett tid eller ikke kan være ganske så stor. Er du for sent ute, kan du bidra til forsøpling, samt at kommunen ikke får gjort ting de skal.

Er du pliktoppfyllende og bidrar til de store juletrehaugene til rett tid, bidrar du til klimavennlig gjenbruk av juletrær som bokstavelig talt sørger til nytt liv.

– Bare juletrærne i seg selv blir ikke kompost, men de blandes sammen med masse annet hageavfall, som fliser, løv og gress. Det legges på en varm kompostering i ett år. Etterpå selger vi produktene på gjenbruksstasjonene.

Dette er produkter som jord, dekkflis tigermark og kompost som kan brukes til dyrking av trær, busker og blomster – for å nevne noe.