Gå til sidens hovedinnhold

Her har 23-åringen akkurat skutt mot en forbipasserende bil: – Ville ikke bli tatt med buksa nede

Da en mann kom ut i veien og rettet en pistol mot ham, sto 21-åringen på gassen. Like etter smalt skuddet inn i bilen hans.

Natt til langfredag i påsken i fjor ble hektisk for Oslo-politiet. I 01.50-tiden løsnet flere personer en rekke skudd mot en bil på Mortensrud på Søndre Nordstrand.

En drøy time senere smalt det igjen – denne gangen på Bjørndal.

– Politiet har etterforsket disse sakene i sammenheng, sa konstituert statsadvokat Ole Richard Holm-Olsen i Oslo tingrett mandag morgen.

Da startet rettssaken mot tre menn, en 23-åring og to 19-åringer, tiltalt for drapsforsøk eller medvirkning til drapsforsøk etter Bjørndal-skytingen i påsken.

Stanset i baklykta

I tiltalen er det gjengitt hvordan det ble løsnet skudd mot bilen til fornærmede (21), like ved en bussholdeplass i Slimeveien, ikke langt fra Bjørndal-senteret.

Skuddet stanset i venstre baklykt på bilen, men ifølge Holm-Olsen kunne det gått langt verre:

– Vi mener at skuddet hadde fortsatt inn i setet hans, dersom det ikke hadde stanset bak i bilen, sa statsadvokaten i sitt innledningsforedrag.

Han kunne videre fortelle at alt tyder på at fornærmede var et tilfeldig offer, som simpelthen kom kjørende på feil sted til feil tid.

– Politiet har ikke funnet noen link mellom ham og de tiltalte, eller ham og noen kriminelle miljøer. Han ringte selv politiet umiddelbart etter å ha kjørt fra stedet, sa Holm-Olsen.

Saken fortsetter under bildet.


Kompis ble beskutt

De tiltalte mennene har ikke ønsket å stille i avhør med politiet, men forklarte seg i retten. Her nektet de straffskyld for drapsforsøk, men 23-åringen erkjente å ha løsnet ett skudd mot bilen.

Kvelden i forveien hadde han vært sammen med flere kompiser, herunder de to medtiltalte.

I retten fortalte han at de hadde grillet og at det var god stemning, før han i løpet av natten fikk høre at en kompis av ham hadde blitt skutt etter på Mortensrud.

– Han var sjokkert, redd og tydelig preget av hendelsen. Det smittet over på meg. Jeg ble redd jeg også. Jeg tenkte at disse personene som hadde gjort dette, skulle oppsøke meg eller noen andre på Bjørndal. Jeg ville ikke bli tatt med buksa nede, forklarte 23-åringen.

Han hentet derfor en bag med våpen hadde han skjult i en trappeoppgang i nærheten – en ni millimeter Luger-pistol og et 12 kaliber haglgevær.

– Det var urolig stemning, beskrev 23-åringen i retten.

Dro våpen ut av lomma

Videre forklarte han at han så flere biler kjøre forbi Bjørndal-senteret på rekke og rad. Ikke lenge etter, i 03-tiden på natten, så han fornærmedes bil.

– Den kjørte på en spesiell måte, sa tiltalte og forklarte at han gikk ut i veibanen og signaliserte at fornærmede skulle stanse bilen, men at det ikke skjedde.

– Siden han ikke stanset, dro jeg fram våpenet jeg hadde i lomma. Han ga fortsatt ingen tegn på at han ville stoppe bilen. Etter at han hadde passert, siktet jeg mot bakdekket og avfyrte ett skudd.

Les også

Løsnet en rekke skudd midt i boligfelt – slapp unna med mildere straff

På spørsmål fra forsvarer Trygve Straff fortalte 23-åringen at han anser seg selv om en god skytter.

– Jeg siktet mot bakdekket. Jeg hadde aldri i tankene at jeg skulle ta et liv. Jeg er ikke en morder. Jeg har ikke blod på hendene. Intensjonen min var å stoppe bilen, sa tiltalte.

Saken fortsetter under bildet.


– Det verste som har skjedd meg

Den fornærmede 21-åringen forklarte på sin side at han oppfattet at han var nær ved å bli drept. Han hadde vært på besøk hos et familiemedlem på Bjørndal og var på vei hjem, da han observerte flere personer ved bussholdeplassen i Slimeveien.

– En person kommer ned mot veien og viser at han vil at jeg skal stoppe, men jeg stopper ikke. Da ser jeg at han peker en pistol mot meg. Jeg velger å dukke og kjøre så fort jeg kan, forklarte han.

Han har høy musikk i bilen og hørte derfor ikke skuddet, før det smalt inn bak i bilen hans. Da var skytteren halvannen til tre meter unna bilen, anslo han i retten.

– Jeg tenker at jeg er heldig som fortsatt er her. Det er det verste som har skjedd meg. Jeg tenkte at noen var ute etter meg, uten at jeg så noen grunner til det, sa 21-åringen.

Saken fortsetter under bildet.


Kriminelt miljø i Oslo sør

I sitt innledningsforedrag fortalte statsadvokat Ole Richard Holm-Olsen at bakgrunnen for skyteepisodene den aktuelle natten, var et rykte om at mannen som først ble skutt etter på Mortensrud, skulle skade noen.

Mannen var selv siktet i forbindelse med skytingen på Bjørndal, men siktelsen er senere henlagt. Han er imidlertid stevnet som vitne i den pågående rettssaken, som etter planen avsluttes fredag.

Fire menn ble i oktober i fjor dømt for Mortensrud-skytingen – to av dem for drapsforsøk og de øvrige to for grove trusler med skytevåpen.

Dommen er anket og ankesaken kommer opp for Borgarting lagmannsrett senere i år. Ifølge påtaleansvarlig Christian Hatlo i politiet tilhører mennene et kriminelt belastet miljø knyttet til Oslo sør.

Politiet har tidligere uttalt at de mistenkte at skyteepisoden på Mortensrud har sammenheng med drapet utenfor Prinsdal Grill 10. januar i fjor. Her ble 21 år gamle Halil Kara skutt i hodet av en maskert gjerningsmann. Tre menn er tiltalt for drapet eller for å ha medvirket til det, i en sak som kommer for Oslo tingrett i løpet av våren.

Les også

Tre personer tiltalt for Prinsdal-drapet: – Fremstår planlagt