Gå til sidens hovedinnhold

Her går han løs på politibilen med en stol – 29-åring dømt til 18 dagers fengsel

Nok en person er dømt etter SIANs «krenkefest» i Oslo sentrum.

Onsdag ble det avsagt dom i Oslo tingrett etter nok en rettssak i bakkant av SIAN-demonstrasjonen utenfor Stortinget 29. august i fjor.

Her ble en 29 år gammel mann dømt for å ha hindret politiet i å gjøre jobben sin. Mannen erkjente straffskyld for å ha brukt en stol til å slå i passasjerruta og sidespeilet på en av politiets opprørsbiler.

Han forsøkte også å hindre politiet ved å legge sparkesykler foran en bil.

Stol fra uteservering

I dommen er det gjengitt hvordan 29-åringen befant seg ved krysset mellom Karl Johans gate og Rosenkrantz' gate, idet politiets kjøretøy forsøkte å manøvrere seg gjennom folkemengden. Det var da amper stemning etter at det hadde oppstått konfrontasjoner mellom aktivistene fra Stopp islamiseringen av Norge (SIAN), motdemonstranter og politiet.

«Politiet benyttet tåregass for å oppløse folkemengdene og gjenopprette kontroll. Tiltalte ble rammet av tåregassen og involverte seg i opptøyene som utspant seg», heter det i dommen.

Videre er det beskrevet hvordan tiltalte hentet en stol fra uteserveringen ved Grand Hotel og slo den tre ganger mot en av politiets innsatsbiler, slik at den ble påført synlige skader.

«Oppildnende effekt»

Selv om skadene beskrives som moderate, mener retten at opptredenen til 29-åringen hadde «en skremmende og oppildnende effekt som vanskeliggjorde politiets arbeid i en krevende situasjon».

Samtidig uttrykker retten forståelse for at han opplevde støtende ytringer mot sin egen identitet fra SIAN-aktivistene som demonstrerte foran Stortinget.

Likevel kommer de til at ubetinget fengsel i 18 dager er en passende reaksjon, til tross for at 29-åringen både fremstår som en angrende synder og ikke er straffet tidligere.

«Hensynet til likebehandling og allmennprevensjon gjør seg sterkt gjeldende. Etter rettens syn er ikke hensynene som taler for samfunnsstraff tilstrekkelig tungtveiende til å fravike hovedregelen om ubetinget fengsel», konkluderer Oslo tingrett.

Les også

Filmet politiet fra bilen under SIAN-demonstrasjon – ble fratatt førerkortet

Dommen er den foreløpig siste etter flere rettssaker i tilknytning opptøyene som brøt ut da SIAN holdt «krenkefest» utenfor Stortinget. I markeringen, som ble gjennomført med politiets tillatelse, rev SIAN-nestlederen blant annet ut sider fra Koranen og krenket profeten Muhammed.

Kommentarer til denne saken