Vålerenga - Haugesund 2-1

Slik Avisa Oslo tidligere har omtalt er Vålerenga-fansen svært frustrert over at klubben har sagt ja til å innføre videodømming (VAR) i Eliteserien fra 2023.

I søndagens kamp mot Haugesund aksjonerte Vålerengas supportergrupperinger, Klanen og Ikaros, mot at klubben har gått inn for forslaget uten å involvere supporterne i beslutningen.

«Det skal innføres VAR på alle Eliteseriekamper fra 2023. For oss stående, syngende supportere vil dette få store konsekvenser. Ingen av de 32 toppklubbene har spurt egne medlemmer, stikk i strid med dramatiske prosesserer og prinsipper. Vi mener dette viser en mangel på respekt for publikum, og krever en betydelig reaksjon», står det i et skriv supporterne på kortsiden fikk da de ankom arenaen.

Etter 19 minutter og 13 sekunder, som en referanse til 1913 da klubben ble stiftet, forlot en rekke supportere arenaen. Dagbladet har også omtalt saken.

– Håp om flere korrekte avgjørelser

Supportene hadde også hengt opp en bannere med teksten «fuck VAR» og «VAR det verdt det?». Totalt var det et par hundre supportere som forlot arenaen.

Totalt har 31 av 32 medlemsklubber i Norsk Toppfotball gått inn for å innføre VAR. Lillestrøm er den eneste klubben som er imot.

Tuva Ørbeck Sørheim, styreleder i Vålerenga Fotball Elite, forklarte avgjørelsen om et VAR-ja slik til Avisa Oslo tidligere denne uken:

– Hva er grunnen til at Vålerenga ønsker å innføre VAR i Eliteserien?

– Sportslig ledelse hos oss ønsker det, administrasjonen og styret stiller seg også bak det. Det er aldri noe 100–0 her i verden, slik at det ene er helt perfekt og det andre er helt gærent. Vi ser også at det er utfordringer med VAR. Derfor har vi også sendt våre innspill, som også er gjengitt i pressemeldingen, om at det er viktig med opplæring, at man sørger for å ivareta stadionopplevelsen og at det ikke blir for mange avbrytelser og så videre. Det er denne retningen internasjonal fotball går i, og det blir litt underlig at vi ikke skal følge den utviklingen som har vært i resten av fotballverden. Vålerenga har dessuten, i hvert fall to ganger i år, opplevd å få to feilaktige avgjørelser mot oss som har kostet klubben fire poeng. Det er et håp om at det skal bli mer korrekte avgjørelser.

– Hvem i klubben har tatt avgjørelsen?

– Den er tatt på flere nivåer. Det er sport, administrasjon og styret som har hatt diskusjonen oppe, og alle er enige.

Inviterer til supportermøte

11. november har klubben invitert til et medlemsmøte.

«På medlemsmøtet vil både sport og drift stå på dagsorden, og vi legger også opp til en meningsutveksling om håndteringen av VAR-spørsmålet», skriver klubben på sine nettsider.

«Klubben har fått mange reaksjoner på at vi ikke kontaktet supporterne i forkant av avgjørelsen, og vi tar selvkritikk på at vi ikke gjorde det», heter det videre.

  • Se hva VIF-trener Dag-Eilev Fagermo mente om protesten her: