Gå til sidens hovedinnhold

Her fester tusenvis i parken: – Umulig å opprettholde smittevern

Flere tusen oslofolk flokket til parkene natt til søndag. På St. Hanshaugen var støy det største problemet, mener politiet.

Like etter midnatt, natt til søndag: På toppen av St. Hanshaugen sitter grupper med i hovedsak unge mennesker, tett i tett. Det er tilløp til høy musikk, men de mange politifolkene er raske med å få ned volumet.

Utover det har natten forløpt rolig for seg, forteller Lillian Tangen Berg, politiførstebetjent ved Sentrum politistasjon.

– Det er mye yngre folk, men det er egentlig veldig god stemning. Det har ikke vært noe særlig med ordensproblemer, men det er mye støy og bråk – spesielt fra musikkanlegg, sier hun til Avisa Oslo.

Les også

Slik så det ut i parken i dag

Etter flere klager fra naboer flere helger på rad, har politiet nå lagt seg på en linje der større anlegg blir tatt i forvaring.

– Eierne får dem tilbake senere. Det er for å forhindre at det tiltrekkes ytterligere folk hit og det blir en slags utekonsert. Det vil vi ikke, sier Berg.

1000-2000 mennesker samlet

Da Avisa Oslo møtte henne rundt klokken 00.15 natt til søndag, var kun én person innbrakt etter å ha stått på taket på en politibil. Det til tross for at politiet anslår at det er mellom 1000 og 2000 mennesker samlet på St. Hanshaugen.

– Den største kjernen er her, sier Berg, stående ved uteserveringen på toppen av parken.

– Men det er også en del folk innover i parken, fortsetter hun.

Les også

Hadde rustet opp parken med ekstra avfallscontainere før helgen: – Ble dessverre ikke brukt

Smittevern kan en imidlertid se langt etter. Knapt ett eneste menneske i parken overholder «meteren» og de færreste bruker munnbind.

– Det er umulig å opprettholde smittevern. Vi kan gi råd om smitteverntiltak og -regler som gjelder, men vi har ikke muligheten til å følge det opp. Det er veldig tett med folk – spesielt her vi står nå sitter jo folk oppå hverandre, vedgår Berg.

– Vi kan råde dem til å holde avstand, men når det er så mye folk og vi ikke er flere enn dem vi er, er det umulig for oss å gjøre noe mer med det, fortsetter politiførstebetjenten.

Flere naboklager

Forrige helg var så mange som 3000 mennesker samlet på St. Hanshaugen.

– Jeg vil si at det er ganske like tilstander her nå, men kanskje mindre støy. Tilnærmingen vår er å være tidlig ute, proaktive, snakke med folk og slå ned på store musikkanleggene, sier Berg.

Hun forteller at politiet får mange naboklager som handler om nettopp støy fra parken.

– Det er forståelig. Det er mange mennesker her og det blir en del støy. Lyden bærer godt på sommeren og folk sover gjerne med vinduene åpne, sier Berg.

– Hvilke forventninger har dere til natten?

– Vi håper jo at det tømmes her etter hvert. Tendensen har vært at når serveringsstedene stenger, trekker mange til parkene – i tillegg til dem som allerede er her. Tidligere har det pleid å tømme seg i 02-03-tiden, sier Berg.

Les også

Slik så festparken ut mandag: – Hunder har spist menneskelig avføring her

Kommentarer til denne saken