(Nordstrands Blad)

Lørdag formiddag fikk helsebyråd Robert Steen (Ap) sin første vaksinedose. Da Nordstrands Blad møtte ham utenfor vaksinesenteret på Nordstrand i forkant av timen, sier han at han er veldig spent.

– Det føles ut som 17. mai, julaften og bursdag på samme tid, sier han og ler.

Han forteller at han våknet opp med en spenning i kroppen.

– Hele Norge kommer til å oppleve det samme, så jeg tenker at det er en del av et kjempestort fellesskap man får lov til å oppleve når man tar vaksinen, sier han til Nordstrands Blad.


Helsebyråden fikk Moderna-vaksinen, og skal ta andre dose om 12 uker. Når han er ferdig med vaksinen sier han at det føles litt rart.

– Det er jo dette man går og venter på, sier han og fortsetter:

– Vi vet at denne vaksinen beskytter 80 prosent etter tre uker. Nå begynner klokka frem til det å tikke. Det er en stor betryggelse å tenke at nå er man på vei, sier han.

Kaffe og bolle med byrådslederen

Oslo går til trinn to i gjenåpningsplanen onsdag 26. mai. Steen sier det nærmest var euforisk på pressekonferansen fredag ettermiddag.

– Vi åpner byen etter å ha vært sosialt stengt ned siden november. Sånn sett er 21. mai en like viktig dato som 12 mars da vi stengte ned hele landet og byen i fjor, sier han.

– Hva er det første du skal gjøre når vi går videre til trinn to på onsdag?

– Det er dessverre meldt dårlig vær, ellers hadde jeg nok funnet meg en stol ute i sola og tatt en kaffe og bolle. Kanskje jeg hadde fått med meg byrådslederen, sier han og ler.

60 prosent av befolkningen i Oslo er fortsatt ikke vaksinert, og med gjenåpning kommer det også en risiko for at smitten øker.

– Vi har sagt at når vi åpner for mer aktivitet, medfører det mer mobilitet og at folk flytter på seg. Det er en risiko for at smitten kommer til å øke noe, men vi tåler noe økning i smitte nå som vi får vaksinert fortere og fortere, sier han.

Steen synes Oslofolk har vært flinke til å følge alle smittevernregler.

– Det er det som har brakt oss gjennom pandemien på en så god måte som i Oslo. Det har vært en gradvis gjenåpning av byen en liten stund nå. Hvis vi kan fortsette å være så flinke som vi er nå, så ser det lovende ut at vi kan begynne med trinn tre i gjenåpningsplanen i begynnelsen av juni måned.

Byrådet skal ta en ny vurdering på om vi kan gå videre til trinn tre 10. juni.

Jobber syv dager i uka

– Hvordan har det vært å stå i dette det siste året?

– Det har vært det mest intense i hele mitt arbeidsliv, og jeg har jobbet en stund. Jeg var med å starte Finn.no for 21 år siden. Det var ganske arbeidskrevende, men dette topper det, sier han.

– Hvordan har det påvirket det private livet ditt?

– Det er på flere områder dessverre. Jeg er ikke alene om det. Jeg merker det har blitt mye sittestilling. Det har ikke vært mye sosial kontakt, ikke bare på grunn av korona, men også på grunn av arbeidsintensiviteten.

Steen forteller at han har jobbet syv dager i uka siden 12. mars i fjor, utenom en uke fri i fjor sommer da han dro til Lofoten. Han kjenner det skal bli godt med en uke fri igjen når den tid kommer.

– Da skal jeg bare sette meg i hagen i sola med en bok, og ikke ha tankene mine noe annet sted. Kanskje jeg også skal opp på Sæter Torg og ta meg en is. Det skal ikke så mye til før man kan bli ganske lykkelig igjen, etter en så tøff periode, sier han og smiler.

Vi er i nærheten av å se slutten på dette

Byrådsleder Raymond Johansen sa til NTB lørdag at Oslo kan være helt gjenåpnet mot slutten av sommeren. Steen tror dette også kan være realistisk, så lenge vaksinasjonsprogrammet går som det skal.

– Vaksinetempoet begynner virkelig å komme opp i fart. Denne uka og neste er det fortsatt mye dose 2 som settes. Men fra uke 22 kommer det veldig mye dose 1-vaksiner. Vi har også gjort om avstanden mellom første og andre dose fra seks til 12 uker. Det betyr at det er mange som får første vaksine mye tidligere, sier han og fortsetter:

– Så nå begynner virkelig farten å ta seg opp. Det er det som gjør at vi tror vi kan være ferdig med alle over 18 år første uka i juli. Vi er i nærheten av å se slutten på dette. Vi er i finalen. Nå må vi bare avslutte med stil.

Nordstrands Blad skrev fredag en sak om at bydel Nordstrand ligger bak de andre bydelene med tanke på vaksinetempoet. Helsebyråden mener dette ikke stemmer helt.

– Jeg har sett på tallene, og i Oslo har vi vaksinert 40 prosent av befolkningen med minst ett stikk. Det er akkurat der bydel Nordstrand og Østensjø også ligger. Lengst bak er Grünerløkka. Der har de vaksinert 28 prosent, sier Steen.

Han mener alderssammensetning gjør at man får slike betraktninger.

– Bydeler som har en del eldre har kommet kortere med tanke på aldersgruppene, som for eksempel Nordstrand. Rett og slett fordi det er mange eldre i forhold til andre bydeler. Det gjør at man ikke ser ut til å ha kommet nedover i aldersgruppene, men andelen som er vaksinert er som sagt 40 prosent på Nordstrand, sier han.