Med hjelp fra Virdi.no har Avisa Oslo kartlagt de dyreste boligsalgene i Oslos 15 offisielle bydeler i 2020. I oversikten vi har utarbeidet, kan du søke på de dyreste boligsalgene i fjor i din bydel, både i absolutte priser og per kvadratmeter.

Og det er ikke overraskende enorme forskjeller mellom de ulike bydelene. Det skyldes både beliggenhet, strøket/området og typen boliger som selges i bydelene.

Soleklart på toppen i fjor tronet toppet salget av P.T. Mallings vei 26 på Bygdøy (se bildet øverst), som ble solgt for svimlende 225 millioner kroner fra Thor Johan Furuholmen til Sector Alarm-gründer Jørgen Dahl. Eneboligen med 800 kvadratmeter boareal helt på sydspissen av Bygdøy, gikk for hele 281.000 kroner kvadratmeteren, ifølge Virdi.no.

I kartet under kan du se hvor i Oslo de dyreste leilighetene selges – både totalpris og kvadratmeterpris:

Nesten nordisk rekord

– P.T. Mallings vei 26 dominerer på toppen av listene for både totalpris og pris per kvadratmeter, sier daglig leder Håvard Heggem i Virdi, som har utarbeidet oversikten.

281.000 kroner kvadratmeteren er ikke langt unna den norske og nordiske kvadratmeterrekorden tilhørende en luksusleilighet som i 2016 ble solgt på Gimle Terrasse.

Det skal sies at tomten på Bygdøy er med på å trekke opp verdien og kvadratmeterprisen vesentlig. Kvadratmeterpriser er ikke sammenliknbare mellom leiligheter og villaer med strandlinje.

Men prisen på 225 millioner kroner er bare 11 millioner lavere enn norgesrekorden til Color Line-eier Olav Nils Sunde. Han betalte i september 2013 drøyt 236 millioner kroner for sin kjempeleilighet på Kavringen Brygge 6 på Tjuvholmen. Dette var imidlertid flere leiligheter som ble slått sammen til én.

Les også:

Stor interesse

Heggem mener boligene i topplisten over pris per kvadratmeter er de mest relevante.

– Her preges fortsatt topplisten av kampen om de små, sentrumsnære leilighetene. Det er stor interesse for de minste etablererleilighetene med lav totalpris, som gjør at kvadratmeterprisen blir svært høy.

– For eksempel ble det solgt en 11 kvadratmeter leilighet i Dalsbergstien 3 for nesten 206.000 kroner per kvadratmeter. Dette er nesten dobbelt så høyt som den dyreste leiligheten i Bergen, sier Heggem.

Les også:

Kjekt å ha

Nummer to på salgslisten i fjor i absolutte priser var Holmenkollveien 19 i Bydel Vestre Aker, ikke langt fra Holmendammen. Storinvestor Jan Haudemann-Andersen bladde opp 113 millioner kroner for Østre Holmen gård, som eiendommen heter, til eiendomsinvestor Trygve Bjerke.

Det må legges til at prisantydningen for storeiendommen var hele 170–175 millioner, for det som ble omtalt som landets flotteste eiendom.

Ifølge Finansavisen skal ikke Haudemann-Andersen engang bo på eiendommen, han er fornøyd bare med å eie den.

Milliardærarving

Nummer tre på listen i fjor ligger lenger opp i Holmenkollveien, nr. 125. Milliardærdatter Louise Mohn (Trond Mohn er faren) fikk endelig solgt kjempevillaen i Holmenkollåsen for 95 millioner kroner. Villaen ligger på skrå bak Holmenkollen Restaurant og har en fantastisk utsikt.

Tomten er på hele 3,9 mål, mens primærarealet for boligen er på drøyt 800 kvadratmeter. Louise Mohn kjøpte i sin tid eiendommen sammen med eksmannen, coachen Erik Bertrand Larssen. Kjøper er byggevaresjefen (Byggma) Geir Olav Drangsland.

Disse tre eiendommene er i en liten særklasse i absolutte priser, men i bydelene Frogner og Vestre Aker ble flere boliger solgt i området 30–40 millioner kroner og godt over 100.000 kroner kvadratmeteren. Da er det helt andre prisnivåer vi snakker om når vi beveger oss østover i byen.

Ikke i nærheten

De dyreste boligene som ble solgt i fjor i bydeler som spesielt Grorud og Søndre Nordstrand, er ikke i nærheten av å komme med på Topp 20-listen i bydeler som Frogner, Vestre Aker og Ullern. Toppnivåene på Grorud og Søndre Nordstrand var i 2020 under 10 millioner kroner.

Ett stort unntak østover finner vi tilsynelatende i Bydel Alna. Virdi.no opererer her med hele 18 millioner kroner for en enebolig på 72 kvadratmeter i Strømsveien 236B, vanvittige 250.000 kroner kvadratmeteren.

Det høres oppsiktsvekkende mye ut for eneboligen med to soverom, ikke langt fra A-møbler og McDonald´s på Alnabru. Men tomten er på hele 3 mål, og den skyhøye kvadratmeterprisen har sin naturlige forklaring.

Les også:

Utbygging

– Det er utbyggingsmuligheter på tomten, det går an å bygge 7–8 boliger der. Boligen i seg selv har ingen verdi, den er helt falleferdig, men det er utbyggere som eier mye i området, forklarer eiendomsmegler Daniel Olaisen i DNB Eiendom til Avisa Oslo.

Den eneste «østkantbydelen» som henger noenlunde med de typiske vestkantbydelene, er Nordstrand, også kalt østkantens vestkant.

Ti eiendommer i bydelen ble i fjor solgt for over 20 millioner kroner. Nordstrand har en rekke flotte villaer som ligger vestvendt med fjordutsikt, der prestisjeveien Solveien er den klart dyreste.