Gå til sidens hovedinnhold

Her bryter Vålerenga reglene – fikk bot på 20.000 kroner

Vålerengas Ousmane Camara var ikke spilleberettiget i tre kamper i fjor. Det fikk Oslo-laget bot for.

Oslo-klubben er ilagt en bot på 20.000 kroner for å ha benyttet Ousmane Camara ved tre anledninger i fjorårssesongen uten at spilleren hadde gyldig arbeids- og oppholdstillatelse. Det betyr at han dermed ikke var spilleberettiget for klubben.

Det er Norges Fotballforbund som skriver dette på sine nettsider.

Camaras arbeidstillatelse utløp 30. august 2020, men han var på banen i to eliteseriekamper (3. oktober og 18. oktober). I tillegg spilte han en 2. divisjonskamp i slutten av september.

Camara er fortsatt Vålerenga-spiller, men er denne sesongen utleid til Dila Gori i georgisk toppdivisjon.

Les også

Mehran (33) var elleve år da han kom til Norge. Slik ble han unik i norsk fotball

Klubben rapporterte inn feilen

NFF skriver at utvalget legger i skjerpende retning vekt på at overtredelsen er begått av en klubb på øverste nivå i Norge. Videre heter det at klubben har ansvaret om at vilkåret for arbeids- og oppholdstillatelse ligger på klubbens side.

Utvalget legger formildende vekt på at klubben selv rapporterte inn forholdet. Det var heller ikke noe som tydet på at klubben forsøkte å oppnå en fordel, heter det i pressemeldingen.

Det skal også bare ha vært en formalitet å få innfridd de aktuelle søknadene, skriver utvalget.

Totalt var Camara på banen i under fem minutter i de to kampene i Eliteserien. Han spilte rundt 20 minutter i 2. divisjonskampen.

Les også

Vålerenga vurderer å «boble» seg inn: – Vi er ekstra eksponert

Utsatt for rasisme

I oppgjøret mot Sandefjord 18. oktober, en av kampene der Camara skal ha spilt til tross for at han ikke var spilleberettiget for klubben, ble han utsatt for rasistiske tilrop.

Personen som kom med tilropene innrømmet senere hendelsen og ble utestengt fra arenaen for alltid, skrev VG i kjølvannet av hendelsen.

Sandefjords daglige leder, Espen Bugge Pettersen, fortalte avisen at en vakt på arenaen skal ha ropt «apekatt» til Camara, med et banneord foran.

– Ingen hater andre mennesker på grunn av hudfarge, bakgrunn eller religion når de blir født. Mennesker må lære å hate, og om de kan lære å hate, kan de lære å elske. Kjærlighet kommer mer naturlig til hjertet enn det motsatte, skrev Camara i etterkant på Instagram – noe som er et kjent sitat fra Nelson Mandela.

Dette var én av flere rasismeepisoder i norsk fotball i fjorårssesongen.

Saken fortsetter under bildet.

I gang med oppkjøringen igjen

Vålerenga forbereder seg i disse dager til sesongstarten 2. mai. Etter at to spillere i klubben fikk påvist koronasmitte, valgte klubben å ta en treningstopp i en ukes tid.

Tidligere denne uken samlet laget seg igjen til fellestreninger på Valle. Det pågår en kontinuerlig diskusjon om hvordan man skal unngå nye utbrudd, forklarte Jørgen Ingebrigtsen, sportslig leder i Vålerenga, mandag.

– Bortimot 50 prosent av smitten i Norge de siste ukene har vært i Oslo. Så det er klart at vi er ekstra eksponert for det. Et grep for å være sikker på at man unngår smitte kan være å isolere seg på hotell, sa han til Avisa Oslo.

Ingebrigtsen forteller at det ikke er besluttet foreløpig om man skal innlosjere hele laget på hotell. Men ledelsen, trenerteamet og kapteinsteamet diskuterer daglig om det er nødvendig å gjøre ytterligere grep for å forhindre smitte.

Kommentarer til denne saken